Parkiralište u Ulici Domovinskog rata u Borovu naselju
GRAD VUKOVAR
30.8.2024., 19:27
SPORNO PITANJE U VUKOVARU

Hoće li uskoro u Borovu naselju plaćati parking?

Građani idu peticijom protiv naplate, gradske vlasti poručuju kako ne smije biti povlaštenih

VUKOVAR

Jedna od tema aktualiziranih na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara bila je uvođenje naplate parkinga u gradskoj četvrti Borovo naselje.

Vijećnik Zoran Rokvić (SDSS) ustvrdio je kako su građani tog dijela Vukovara potpisivali peticiju i zatražio od čelnika Grada pojašnjenje stava o uvođenju naplate, odnosno dokle se stiglo s realizacijom te ideje.

Gradonačelnik Ivan Penava naveo je da peticiju nije vidio, naglasivši kako naplatu parkinga u Borovu naselju treba implementirati da ne bi bilo povlaštenih kategorija građana.

- Što se iza cijele teme krije? Sredstva od komunalne naknade izdvajaju svi građani po definiranim kategorijama, međutim, nemaju svi vozilo. Želimo da, kada je o komunalnoj infrastrukturi riječ, svi imaju podjednak standard, što se odnosi i na parkirna mjesta. Ako su građani Olajnice i Rupa sami pisali peticiju da im se uvede naplata, čime se osiguravaju sredstva za nova ulaganja, ne vidim kako možemo imati pravilan sustav u gradu ako građani gradske četvrti Borovo naselje razvijaju svoju infrastrukturu na štetu nekog drugog - rekao je i naglasio kako je riječ o problematici koja je lišena političkih boja.

NE ŽELE PLAĆATI ZA STARA PARKIRALIŠTA

Početkom godine u Ulici Domovinskog rata u Borovu naselju izgrađeno je parkiralište koje ima 62 parkirališna mjesta, a vrijednost projekta bila je veća od 205.000 eura.

Potpisnici peticije s kojima smo razgovarali rekli su kako novih parkirališta u Borovu naselju gotovo i nema, odnosno većina datira još iz vremena prije Domovinskog rata. Kažu kako na mnogima nisu ni propisano označena parkirna mjesta, neka su obrasla travom, komunalne ih službe ne održavaju, na nekima su vidljive rupe i pukotine...

- Nije problem platiti izgradnju nečega novog i održavanje, ali ovo što mi imamo je uglavnom toliko staro i nekvalitetno da mi nije jasno zašto bi nam uvodili naplatu - rekao je jedan od potpisnika peticije.

Stav čelništva Vukovara je - ako građani žele lijep i uredan grad, odnosno grad koji se razvija, onda trebaju i ulagati. Penava je podsjetio kako upravo stanovnici Borova naselja s ponosom ističu da su gradili stanove izdvajajući kroz samodoprinos za stanogradnju i rekao kako ne vidi način da se "nešto dobije nizašto".

- Automobil imati košta, i to značajno na godišnjem planu. Međutim, košta i infrastruktura koja to prati. Imati sređen grad s urednim parkirnim mjestima i dovoljnim brojem mjesta, što je velika boljka svih gradova, definitivno košta i netko treba platiti. Građane koji žive u kućama nitko ne pita gdje parkiraju auto i kako će to riješiti - poručio je gradonačelnik.

Konačnu odluku o implementaciji naplate parkirališta u Borovu naselju treba donijeti Gradsko vijeće i realno je očekivati da će biti usvojena, jer će većina zauzeti stav kako bi drukčija odluka dovela do neravnopravnosti svih dijelova Vukovara.

Kada je o izgradnji riječ, parkirališta se u skladu s mogućnostima i potrebama grade u Vukovaru, posebice u dijelovima koji gravitiraju centru ili u samom središtu grada, dok građani u Borovu naselju nisu zadovoljni kako se to pitanje rješava u tom dijelu Vukovara.