Udruga "Rocco" Vinkovci od 2011. godine skrbi o napuštenim životinjama
ustupljena
29.8.2024., 20:02
UDRUGA SA SAMO TRI VOLONTERKE

“Trebamo vas... ili će se Rocco ugasiti!” - apel je pun reakcija

Građani se odazvali pozivu za pomoć zbog velikog duga za veterinarsku skrb i hranu za napuštene pse i mačke

VINKOVCI

Udruga Rocco Vinkovci, jedina udruga za zaštitu životinja u gradu na Bosutu, aktivna je od osnivanja 2011. godine, a o (mnogo)brojnim napuštenim životinjama - psima i mačkama - brinu volonterke Tatjana, Hrvojka i Lora. Na njihovoj je skrbi u ovom trenutku stotinjak mačaka i 30-ak pasa, spašenih, dakako, s ulice. Nije nimalo lako, reći će, voditi brigu o tim "ničijim dlakavcima", koji nerijetko u njihove ruke dolaze bolesni, ozlijeđeni, pothranjeni... Unatoč svim naporima, nedavno su "došle do zida" i apelom za pomoć se preko društvenih mreža obratile (su)građanima.

“Trebamo vas... ili će se Rocco ugasiti!" - tako je glasio apel objavljen 22. kolovoza na Facebook stranici udruge. Iz nevelikog napisa dao se iščitati očaj volonterki. Sudeći po reakcijama, ali i konkretnim potezima podrške i pomoći, taj je apel dirnuo priličan broj ljudi. Iako su ga, kazuju, teška srca napisale.

Udruga "Rocco" Vinkovci od 2011. godine skrbi o napuštenim životinjama
ustupljena

“U ovoj cijeloj strci i životnoj strepnji nezahvalno nam je, a i neugodno, bilo što pisati i moliti za pomoć. Sada smo prisiljene. I u ovom trenu sav stid, bijedu i jad ostavljamo po strani i molimo za ono za što nam je stalo. Za životinje. A zašto ovo pišemo... Pišemo jer nas je strah, ako i mi dignemo ruke, tko će im ostati. Ulica? Da.", napisale su, među ostalim, navodeći kako je u samo jednoj veterinarskoj ambulanti dug udruge premašio 7000 eura. Tu su i druge ambulante, hrana, pa se dug približio iznosu od 9000 eura. Priložile su i račune. "Naši dlakavci žive isključivo od donacija. Izlaza nemamo niti se nazire kraj. Ovdje, na stranici, nas je 22.000! Kad bi svatko uplatio samo 1, 2, 5 eura… Naši dlakavci bi imali nadu za bolje sutra. Mi bismo imale od čega nastaviti. Mogle bismo dizati na noge one od kojih su svi odustali. Mogle bismo stvarati lijepe priče. Ovako, nažalost, Rocco se pomalo gasi i pitanje je vremena kada ćemo naša vrata morati zatvoriti. Nastavimo li ovako, kraj nam je već sljedeći mjesec", napisale su.

Udome po RH, Njemačkoj, Engleskoj

Proteklih su godina na stotine i stotine napuštenih životinja prošle kroz udrugu Rocco, a za svaku od njih cilj je pronaći novi dom. Tatjana će spomenuti suradnju s njemačkom udrugom gdje je 300-tinjak pasa sretno završilo kod udomitelja u Njemačkoj, sličnu suradnju imali su i s engleskom udrugom, a pse i mačke iz Vinkovaca i okolice znaju udomiti i po drugim hrvatskim gradovima, dakako, uvijek s povratnim informacijama o novom životu zbrinute životinje.

A na kakav je odjek takav apel naišao kod ljubitelja životinja govori već i sljedeći podatak: u samo sedam dana na računu udruge Rocco skupilo se 4860 eura! Pomogli su i Vinkovčani, i ljudi iz drugih gradova, i "njihovi" raniji udomitelji... Malo je reći koliko je to velika potpora radu udruge i koliko su volonterke Tatjana, Hrvojka i Lora zahvalne na svakoj uplaćenoj donaciji.

- Ovisimo o dobrim ljudima koji imaju povjerenja u nas. A mi to radimo iz ljubavi i empatije, svakoj spašenoj životinji nastojimo pomoći, od kompletne veterinarske obrade, testova, čipiranja, do kastracije i smještaja. Sve to poprilično košta - kazuje Tatjana, dodajući da su kod pasa "s ulice" nerijetko potrebne ortopedske operacije zbog lomova ekstremiteta ili očne operacije kod bolesnih mačaka. Velik broj životinja znači, k tome, i nemali trošak za hranu.

- Malo nas je, nas tri aktivne, a napuštenih životinja previše - dodaje, uz napomenu da ipak, čini se, svijest građana polako ide ka višoj razini. Upozorava pritom i na nužnost kastracije, što bi, kaže, znatno smanjilo broj "ničijih" pasa i mačaka, pa su, uz pomoć donacija, imali više takvih poziva, uz velik odaziv. Volonterke i same snose povelike troškove i ulažu puno vremena jer voze životinje veterinarima, hrane male "dudaše", brinu o njima u svojim domovima. Kazuju i kako je zapravo na ulici više napuštenih mačaka nego pasa. Na njihovoj je Facebook stranici pak mnošto fotografija pasa i mačaka koji - još čekaju na svoj topli dom.