Lopta je izložena u Gradskom muzeju Županja, kolovoz 2024.snimila Marija Lešić Omerović

Lopta je izložena u Gradskom muzeju Županja,

Marija Lešić Omerović
29.8.2024., 12:33
DOČEK U KOLIJEVCI NOGOMETA

Prva nogometna lopta vraćena je u Županju, stigla je svojoj kući

Postala je stalan postav Gradskog muzeja Županja, izložena je u prigodno uređenoj sobi u povijesnom Čardaku

Županji je za Dan grada stigao i najbolji i dugoočekivani poklon - prva nogometna lopta, kojom su Englezi krajem 19. stoljeća zaigrali nogomet u Županji i koja je, dokazano je i znanstvenom analizom, najstarija nogometna lopta u Hrvatskoj - vratila se kući. Svečano potpisivanje primopredaje priređeno je u parku muzeja podno savskog nasipa. Otkupivši loptu za 70.000 eura, Županjci su odlučili brendirati povijest i ozbiljno krenuti u razvoj i promociju turističke i sportske priče o svome gradu kao kolijevci igranja nogometa i tenisa u Republici Hrvatskoj. Lopta je postala stalan postav Gradskog muzeja Županja, izložena je u prigodno uređenoj sobi uz multimedijske sadržaje.

PONOSNI ŽUPANJCI

Gradonačelnik Damir Juzbašić kazao je da su se konačno stekli uvjeti da se lopta, koja se godinama prenosila s koljena na koljeno, vrati ondje gdje i pripada. Zahvalio je njenoj vlasnici Ivani Gorbačev što je prepoznala trenutak da lopta ode u prave ruke. Ponosno je ustvrdio da je to jedna prekrasna priča koja će se konačno naći i na turističkoj karti Hrvatske, a koja će se i dalje razvijati. Podsjetio je da je Grad uložio i 100-tinjak tisuća eura u projekt proširenja muzeja nadogradnjom zgrade pokaznog centra prve nogometne lopte, koji je temelj za prijavu na EU fondove. A uz nove je sadržaje u reprezentativnom prostoru predviđen i manji kafić koji će imati izlaz na savski nasip i posjetiteljima će nakon razgledanja postava muzeja omogućiti potpuno novi doživljaj grada. Povratak lopte u Županju obnašatelj dužnosti župana Franjo Orešković nazvao je povijesnim trenutkom za grad, ali i za Vukovarsko-srijemsku županiju, jer će uz sve ljepote i sadržaje koje nude, i ovaj vrijedan i iznimno značajan brend iskoristiti za privlačenje još većeg broja turista. "Lopta je na našem posjedu, igramo na domaćem terenu i uz mudru i pametnu igru donijet ćemo i pobjedu", zaključio je sportskim riječnikom.

Doček prve lopte u parku muzeja, kolovoz 2024.snimila Marija Lešić Omerović

Doček prve lopte u parku muzeja

Marija Lešić Omerović

ISPUNJENA ŽELJA

Prva nogometna lopta koju su Englezi poklonili lokalnom stanovništvu pronađena je 1979. godine u staroj graničarskoj kući u Ulici Vladimira Nazora 5 u Županji, u kućaru Antuna Tuce Oršolića. Loptu je naslijedio odvjetnik Augustin Lukačević, a njegova kćerka Ivana Gorbačev u srijedu ju je predala Gradskom muzeju Županja. Zahvalila je gradonačelniku Juzbašiću, ravnatelju muzeja Hrvoju Tkalcu, a prije svega svome pokojnome ocu, sportašu i velikome poznavatelju povijesti, koji je detektirao i otkrio prvu nogometnu loptu među stvarima i alatom koje je Antun u dvorištu razabirao čisteći pušnicu. Godinama joj nije pridavao pozornost jer nije prepoznavao njezinu vrijednost. S obzirom na to da je izrađena od prirodne kože, otkinuo joj je jedan režanj i koristio je kao posudu za igle i čavle. Augustin je odmah prepoznao o čemu se radi. Iako je zbog proteka vremena i prenamjene lopta izgubila oblik, restauracijom i analizom kože u jednom institutu u Frankfurtu utvrđeno je da zaista pripada opisanom razdoblju, s kraja 19. stoljeća i da se radi o kožnoj lopti opsega 77 centimetara, kakvom se u vrijeme njena nastanka igralo u Engleskoj.

Prva nogometna lopta izložena je u muzeju, kolovoz 2024.snimila Marija Lešić Omerović
Marija Lešić Omerović

"Očeva želja bila je da se lopta, ako će ikada biti trajno izložena u muzeju, da to bude isključivo muzej u Županji. Puno mi je srce što se ona vratila kući", kazala je. O pripremama muzeja za ovaj veliki događaj, čime je upotpunjen važan dio vrlo značajne priče o gradu na Savi, govorio je ravnatelj Hrvoje Tkalac. Dodao je da se ideja povratka lopte i uređenja spomen-sobe u povijesnom čardaku Muzeja jako svidjela i Ministarstvu kulture koje ju je odlučilo i financijski podržati, i na tome je zahvalio. Posjetitelje ondje očekuje i niz zanimljivosti, među ostalim i kviz znanja o županjskom sportu, razne aplikacije, mogućnost slanja razglednice iz spomen sobe prve nogometne lopte... A ona je, zaključio je, zaglavni kamen u nizu daljnjeg brendiranja, jer ideja o tome kako se i Grad i muzej mogu dodatno prezentirati javnosti, još je jako puno.

Potpisivanje primopredaje lopte, kolovoz 2024.snimila Marija Lešić Omerović

Potpisivanje primopredaje lopte

Marija Lešić Omerović

I PAPA IMA REPLIKU LOPTE

Inače, najstarija sačuvana nogometna lopta u Hrvatskoj prvi je put je prezentirana javnosti 24. travnja 1980. godine na svečanoj sjednici Nogometnog saveza Hrvatske u povodu stote godišnjice igranja nogometa. U kolovozu 2012., u povodu proslave 100 godina HNS-a, lopta je bila u Županji, izložena je na posebnom postolju na trgu, na veliko oduševljenje ponosnih građana. Mogli su je vidjeti i Splićani jer je bila izložena na Rivi i na Poljudu. U Županju je ponovno stigla i u siječnju 2018. u povodu obilježavanja Noći muzeja u Županji. A sada se konačno zauvijek vratila kući, na ponos Županje i Županjaca.

A uoči početka Europskog nogometnog prvenstva repliku prve nogometne lopte, kojom se na tlu Hrvatske po prvi puta zaigrao nogomet u Županji davne 1880. godine, predsjednik HNS-a Marijan Kustić poklonio je papi Franji.