Dovršena izgradnja prilaza zgradi općine s elementima pristupačnosti osobama smanjene pokretljivosti u Bogdanovcima
Općina Bogdanovci
29.8.2024., 19:56
NIZ RADOVA U BOGDANOVCIMA

Novim prilazom općinska zgrada dostupna svima

Osiguran novac za edukativne radionice, školu u prirodi i uređenje Doma kulture u Petrovcima

BOGDANOVCI

Većina jedinica lokalne samouprave posljednjih je godina odlučila kandidirati niz projekata na natječaje i javne pozive državnih i europskih izvora financiranja, svjesni kako je to najbolji način za podizanje standarda života u svojim sredinama.

Postotak sufinanciranja varira, ovisno o natječaju, no općine i gradovi redovito ističu zadovoljstvo kada osiguraju iz drugih izvora (manji ili veći) dio potrebnih sredstava za realizaciju planiranih programa. Iznimka nije ni Općina Bogdanovci, mala općina s tri naselja čiji izvorni proračun nije dostatan za pokrivanje svih potreba u poboljšanju komunalne infrastrukture, društvenog života, kulture i drugih područja života.

Načelnik Marko Barun istaknuo je zadovoljstvo što im na javnim pozivima bude prihvaćeno dosta projekata, naglasivši kako je ove godine riječ o osiguranju gotovo tri puta većeg iznosa od izvornog proračuna.

- Svaki od njih traži i sufinanciranje lokalne jedinice, međutim, uspijevamo se izboriti sa svim zahtjevima i što više raditi u interesu građana - pojasnio je načelnik.

Dovršena vanjska obnova zgrade općine u Petrovcima
Općina Bogdanovci

Nedavno je u Bogdanovcima dovršena izgradnja prilaza općinskoj zgradi s elementima pristupačnosti osobama smanjene pokretljivosti. Za taj su projekt osigurali sufinanciranje Ministarstva hrvatskih branitelja, pri čemu je ukupna vrijednost iznosila 54.095,76 eura, a Ministarstvo je izdvojilo 28.282,28 eura, dok je preostali dio financiran sredstvima Općine.

- Projektnim zahvatom napravljena je pristupna rampa za osobe smanjene pokretljivosti te pješačka staza sa stubama, koje omogućuju nesmetanu komunikaciju u prostoru ispred zgrade Općine - naveo je Barun.

Krajem 2023. godine uspješno je dovršen projekt postavljanja fasade i stolarije na Dom kulture Petrovci. Potom su se posvetili unutarnjem uređenju općinske zgrade, odnosno keramičarskim i ličilačkim radovima, pa je dovršena vanjska obnova tog objekta.

- Uskoro će krenuti i provedba dvaju projekata unutarnjeg uređenja Doma kulture u Petrovcima, a nakon obavljenih radova mještani tog naselja dobit će kvalitetan i moderno opremljen prostor u kojemu će se odvijati brojni programi vezani za društveni život - najavio je načelnik.

KOMUNALNA OPREMA

Općina je nabavila novu komunalnu opremu vrijednu nešto više od 22.000 eura, pri čemu je 15.400 eura osiguralo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Navode kako će time poboljšati razvoj javne usluge koju redovito pružaju korisnicima.

Na isti način osiguravaju i sredstva vezana za programe namijenjene najmlađoj populaciji, pa im je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio iznos od 5800 eura, odnosno 80 posto ukupne vrijednosti provedbe izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom u okviru kružnog gospodarstva.

- Učenici osnovnih škola i polaznici vrtića s područja Općine Bogdanovci imat će nastavu u prirodi i edukativne radionice s aktivnostima poticanja odvojenog skupljanja otpada i recikliranja. Usvajat će nova navike, ali i prenositi ih roditeljima, bakama i djedovima te dobiti spoznaju o važnosti očuvanja okoliša - rekao je Barun. Projekt će provoditi u suradnji s područnim školama te matičnim vukovarskim osnovnim školama Antuna Bauera i Dragutina Tadijanovića.

Za osnovnoškolce su i ove godine vlastitim sredstvima osigurali besplatne radne bilježnice.