Mihaela Feldi
29.8.2024., 20:00
UDRUGA DJECE BRANITELJA VPŽ-a

Festival domoljubnog filma “Stjepan Mlakar”

SLATINA

Udruga djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Slatine te uz potporu Pučkog otvorenog učilišta Slatina od 2. do 4. rujna organizira 1. festival domoljubnog filma "Stjepan Mlakar".
Predstavljajući program festivala, predsjednik udruge organizatora Jurica Culej istaknuo je da je festival posvećen Stjepanu Mlakaru, prvom poginulom branitelju na području Virovitičko-podravske županije, ali i svima koji su dali svoj život u stvaranju i obrani hrvatske samostalnosti. Na predstavljanju su bili Stjepanova udovica Dragica i njihovi sinovi Robert i Renato.
Prvi film na rasporedu je 2. rujna, a bit će to najnoviji film Borne Marinića "Njezina strana priče". U utorak, 3. rujna, bit će prikazan film Stipe Majića Pipe "Ispod radara", a festival će u srijedu, 4. rujna, zaključiti projekcija dokumentarnog filma Mihaela Puljića i Dine Mataza "Rujanski dani: Četekovac – Balinci – Čojlug".

Povijesne činjenice i svjedočanstva

– Cilj je naše udruge kroz ovakve i slične projekte promicati vrijednosti Domovinskog rata i nadamo se da je ovo jedan projekt koji ćemo nastaviti održavati i u budućnosti. Povijesne činjenice i svjedočanstva samih sudionika koje donose upravo ovakvi filmovi najbolji su način da istinu o Domovinskom ratu prenesemo mladim generacijama i naraštajima koji tek dolaze – zaključio je Culej zahvalivši se Ministarstvu hrvatskih branitelja, Gradu Slatini, Pučkom otvorenom učilištu Slatina i medijima na potpori.

Dino Mataz, član Predsjedništva udruge i mladi povjesničar koji i sam vrijedno radi na očuvanju istine i digniteta hrvatskih branitelja i Domovinskog rata, kaže da su ljudi, nažalost, nakon 33 godine počeli zaboravljati što se sve događalo na ovom području jer se možda nije dovoljno truda uložilo da se viđenje istine hrvatskog naroda zabilježi na kvalitetan način.
– Stoga smo htjeli kroz ovaj festival donijeti primjere filmova kako drugi u Hrvatskoj rade na toj tematici. Ovaj bi festival trebao potaknuti svijest među ljudima, osobito mlađe generacije, da njeguju vrijednosti Domovinskog rata i pokušaju razaznati kolika je široka lepeza dokumentarnih filmova koji se bave tom tematikom – rekao je Mataz.

Petar Žarković

Zadovoljstvo realiziranjem festivala izrazio je i Mihael Puljić, također član Predsjedništva udruge, povjesničar i suautor dokumentarnih filmova o ratnim zbivanjima na slavonskom području.
– Drago nam je što smo uspjeli realizirati ideju o festivalu kako bismo kroz sedmu umjetnost prikazali sve one strahote, razaranja i ubijanja nedužnih i predstavili sve ono što se događalo na našem, ali i na području cijele Hrvatske – istaknuo je Puljić.
Festival je humanitarnog karaktera te će se u tri dana pomoć prikupljati za liječenje Ivana Kralja, dječaka iz Slatine koji ima najteži oblik autizma, te za obitelj Margaretić iz Slatine, čiji je dom stradao u požaru 24. kolovoza. Ulaz na festivalske projekcije besplatan je.