slavonija...Vinkovci...28.08.2024.mala župamijska vijecnica; uručeni ugovori za 19 umirovljeničkih udruga Vukovarsko-srijemske županije po natječaju za financiranje/sufinanciranje projekata i programa koje provode umirovljeničke udruge s područja vsž; nazocio Marinko Lukenda državni tajnik ministarstva radamirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a ugovore urucio župan Franjo Orešković; foto Gordan Panić
GORDAN PANIĆ
28.8.2024., 19:48
ŽUPANIJA POTPISALA UGOVORE

Za umirovljeničke udruge 16.000 €

VINKOVCI

U Vinkovcima je Županija svečano potpisala ugovore s udrugama umirovljenika s područja Vukovarsko-srijemske županije za sufinanciranje ili financiranje programa i projekata koje te udruge provode. Javni poziv trajao je 30 dana, od 15. svibnja do 14. lipnja, i na njega se prijavilo 19 udruga sa svojim programima i projektima, čije je financiranje u cijelosti ili djelomično odobreno.

- Kroz ovaj javni poziv išli smo u smjeru podizanja kvalitete života osoba treće životne dobi, zaštite prava, kao i općenito poticanja aktivnog načina življenja naših umirovljenika. Ono što nam je svakako namjera jest da u budućnosti podignemo financijsku omotnicu ovog javnog poziva i tako pomognemo rad ovakvih i sličnih udruga i našim umirovljenicima pošaljemo poruku kako mislimo na njih i očekujemo da se aktivno uključe u društveni život u zajednici - rekao je tom prigodom Mario Adamović, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb VSŽ-a, dodajući kako je ukupna vrijednost javnog poziva 16.000 eura, najniži dodijeljeni iznos je 500 eura, a najviši 1200 eura. Pročelnik je podsjetio kako je u županijskom proračunu za 2024. godine kroz program javnih potreba u socijalnoj skrbi za skrb osoba treće životne dobi osigurano 410.000 eura.

Tom je događaju nazočio i novoimenovani državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Vinkovčanin i donedavno vijećnik Gradskog vijeća Vinkovaca, Marinko Lukenda kako bi s umirovljeničkim udrugama dogovorio da imenuju jednog predstavnika i njegovog zamjenika u Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe pri Ministarstvu i Vladi RH.

- To je prvi put u povijesti da netko iz naše županije bude predstavnik u Vijeću, koje je savjetodavno tijelo resornog ministarstva. Taj predstavnik bit će na izvoru informacija i bit će upoznat što se sve događa kada su umirovljenici u pitanju na državnoj razini – pojasnio je Lukenda i dodao kako će predstavnik Vukovarsko-srijemske županije, uz tri predstavnika iz Matice umirovljenika i tri predstavnika Sindikata, biti predlagatelj i dio savjetodavnog tijela Ministarstva.