ĐAKOVOPrvi šesteroznamenkasti broj Reciklažnog dvorišta Đakovo kada je riječ o otkupu povratne ambalaže!kolovoz 2024.
univerzal
28.8.2024., 07:25
U UNIVERZALOVOM RECIKLAŽNOM DVORIŠTU ĐAKOVO

Za boce isplatili 7000 €

Prihvatili 100.000 komada povratne ambalaže, jednostavnije no u trgovinama

ĐAKOVO

Prvi šesteroznamenkasti broj Reciklažnog dvorišta Đakovo kada je riječ o otkupu povratne ambalaže! Ta Univerzalova otkupna točka za jednokratnu povratnu ambalažu sredinom kolovoza zabilježila je 100-tisućitu ambalažnu jedinicu preuzetu od korisnika. Količina bi bila i veća da u gradu, koji ima 8000 aktivnih kućanstava, nije još sedam takvih prihvatnih mjesta - na četiri se također odvija strojni prihvat ambalaže, dok se na tri mjesta sva ambalaža kontrolira i prebrojava ručno.

- Inovativan stroj za automatizirani prihvat i razvrstavanje povratnih ambalažnih boca i limenki u Reciklažnom smo dvorištu instalirali krajem prošle godine u posebno izdvojenom prostoru, gdje se istovremeno skladišti preuzeta ambalaža, nakon što je Univerzal pristupio skupljačkoj mreži Fonda za zaštitu okoliša (FZOEU) u sustavu povratne naknade - kaže voditelj Univerzalovih Odnosa s javnošću Danijel Geošić i dodaje kako je ta usluga sve popularnija među korisnicima, pa je s ljetnim mjesecima zamjetno porastao broj sugrađana koji, osim radi zbrinjavanja kućnog otpada, u Reciklažno dvorište ciljano dolaze predati povratnu ambalažu.

ĐAKOVOPrvi šesteroznamenkasti broj Reciklažnog dvorišta Đakovo kada je riječ o otkupu povratne ambalaže!kolovoz 2024.
univerzal

- Prilikom uvlačenja, specijalizirani stroj detektira svaku donesenu plastičnu i staklenu bocu ili limenku sa znakom povratne naknade, za koju korisniku odmah isplaćujemo 0,07 eura na blagajni Univerzalove trgovine, smještene uz samo dvorište, u Gajevoj ulici. Predati je povratnu ambalažu kod nas neusporedivo praktičnije i brže nego u bilo kojem trgovačkom centru, što korisnici također prepoznaju kao osnovnu prednost - kaže Geošić.

Za 100.000 ambalažnih jedinica lako se izračunava da je komunalac Univerzal dosad posredovanjem Fonda sugrađanima isplatio 7000 eura. Iako je povratna naknada u Hrvatskoj skromnih sedam eurocenti, svota je to koja može motivirati na angažiranije odvajanje iskorištene ambalaže, koju vraćamo industriji pića kao novu, kvalitetnu sirovinu i tako zatvaramo krug recikliranja.

ĐAKOVOPrvi šesteroznamenkasti broj Reciklažnog dvorišta Đakovo kada je riječ o otkupu povratne ambalaže!kolovoz 2024.
univerzal

U strukturi zaprimljene povratne ambalaže, koju plasiramo u Centar za gospodarenje ambalažnim otpadom u Osijeku, prevladavaju PET boce sa 60 posto svih jedinica.

Trećinu čine limenke, a 10 posto staklene su boce. Za predaju ambalaže količina nije limitirana po korisnikovu dolasku, pa je i to jedna od pogodnosti Reciklažnog dvorišta, kažu u Univerzalu. Hrvatska je među prvim europskim zemljama 2005. godine uspostavila sustav povratne naknade za ambalažu pića i napitaka, ali od svih država članica EU-a koje su uvele takve sustave ima najnižu naknadu od samo sedam centi. U Njemačkoj i Nizozemskoj povratna naknada iznosi 25, a u Finskoj i do 40 centi. Austrija će od nove godine isplaćivati 25 eurocenti po jedinici ambalaže. n