27. sjednica Gradskog vijeća Vukovara
Grad Vukovar
28.8.2024., 20:14
ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE

Upitne promjene stope razvijenosti grada na Dunavu

Sabo je rekao kako zbog novog izračuna više neće dobivati potpore za smanjenu razvijenost

VUKOVAR

Sjednica Gradskog vijeća Vukovara započela je odavanjem počasti minutom šutnje za preminulog vukovarskog branitelja i bivšeg ministra hrvatskih branitelja Predraga Freda Matića.

Nakon sat vremena, odnosno održanog aktualnog sata gradonačelnika i apsolviranih šest točaka dnevnog reda, sjednica je prekinuta zbog, kako je rekao predsjednik Vijeća Željko Sabo (nezavisni), protokolarnih obveza odlaska u Zagreb na Matićev sprovod. Nastavak sjednice zakazao je za četvrtak i to u, za mnoge vijećnike iznenađujućem terminu - 7 sati i 30 minuta.

Sabo je u okviru aktualnoga sata iskoristio mogućnost postavljanja pitanja Ivanu Penavi, rekavši kako je prije nekoliko tjedana doznao od bivšeg ministra Branka Grčića kako je prema novom izračunu Vukovar, možda greškom, svrstan u gradove koji više neće dobivati potpore vezane za smanjenu razvijenost u odnosu na ostale dijelove Hrvatske.

- Navodno smo dostigli stopostotni iznos, što se reflektira i na potpore gradskog proračuna te plaćanja obrtnika i tvrtki unutar gradskog djelovanja - rekao je Sabo i upitao Penavu je li s tim upoznat, uz zamolbu da ishodi provjeru izračuna kako bi se ispravio ako je došlo do greške.

27. sjednica Gradskog vijeća Vukovara

27. sjednica Gradskog vijeća Vukovara

Grad Vukovar

Penava je odgovorio kako s tim podatkom nije upoznat, dodavši kako ne zna bi li se radovao što je Vukovar napredovao ili bio nezadovoljan što je "na tom putu izgubio novce".

- Imamo državnu tajnicu u Ministarstvu regionalnog razvoja, Vukovarku Kristinu Bilić, pa vjerujem kako će u suradnji s Ministarstvom financija provjeriti taj podatak - naveo je.

Jasmina Jukić (HS) upitala je ima li Grad u planu rješavanje javne usluge prikupljanja otpada u vikend-naselju Vučedol. Dogradonačelnik Filip Sušac istaknuo je kako su upoznati s tom problematikom, nemaju konačno rješenje, no imaju ideju kako problem riješiti.

- To bi se moglo učiniti postavljanjem podzemnog kontejnera. Stoga treba uputiti zainteresirane građane da nam se jave s inicijativom kako bismo doznali koliko bi ih koristilo uslugu. Ako ih ima dovoljno, mogli bismo u suradnji s tvrtkom Komunalac naći lokaciju za kontejner i riješiti taj problem - pojasnio je Sušac.

NAJAVLJENA IZGRADNJA NOVIH NOGOSTUPA

Majda Jakša (HDZ) rekla je kako neke ulice i naselja nemaju nogostupe ili ih imaju samo s jedne strane, navodeći kao primjer Splitsku ulicu i Sotinsko naselje. Upitala je postoji li plan ili strategija kojom je obuhvaćena izgradnja nogostupa.

Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig odgovorio je kako strategija postoji, ali problem su podzemne instalacije i optički kabeli. Rekao je kako su u nekim ulicama višestambeni objekti bez parkirališta, pa će se morati odlučiti između nogostupa i parkirališnih mjesta.

Nakon prekida sjednice Penava je na upit novinara rekao kako se na dnevnom redu nalazi velik broj pitanja o poslovanju trgovačkih društava, ali i samog gospodarstva, kao i izvješća o radu gradske uprave.

- Izvješće o radu gradonačelnika sveobuhvatno je i sažima rad svih gradskih ureda i mene osobno. Građane najviše interesiraju novi projekti, zgrade, ceste, igrališta. Raduje nas što Vukovar dobiva nove sadržaje i izgled te što se standard življenja građana u smislu ponude u kontinuitetu podiže - izjavio je Penava. n