KRISTIJAN TOPLAK
28.8.2024., 19:46
ŽUPAN PROGLASIO ELEMENTARNU NEPOGODU

Slatina, Čačinci i Voćin: Prirodna nepogoda suša

SLATINA

Nakon što je gradsko Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda početkom prošloga tjedna utvrdilo da postoje zakonski elementi za upućivanje zahtjeva za proglašenje prirodne nepogode, 21. kolovoza Grad Slatina uputio je virovitičko-podravskom županu Igoru Androviću prijedlog za proglašenje prirodne nepogode suše za područje grada Slatine. Budući da su iste prijedloge uputila i dva općinska povjerenstva, župan Andrović proglasio je prirodnu nepogodu zbog suše za područje grada Slatine i općina Voćin i Čačinci.

Naime, zbog manjka oborina tijekom lipnja, srpnja i kolovoza na područjima grada Slatine i općina Voćin i Čačinci zabilježene su velike štete na ratarskim, povrtlarskim, industrijskim i voćarskim poljoprivrednim kulturama, livadama i pašnjacima. Gradska i općinska povjerenstva će u roku od 15 dana Županijskom povjerenstvu za procjenu štete dostaviti prvo priopćenje s procjenom ukupne štete.

Grad Slatina obavijestio je sve poljoprivrednike, fizičke i pravne osobe da gradskoj upravi prijave štete od suše nastale zbog nedostatka oborina na ratarskim, povrtlarskim, industrijskim i voćarskim kulturama te livadama i pašnjacima tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Prijave se mogu podnijeti osobno ili u pisanom obliku na propisanom obrascu preko klasične ili elektronske pošte zaključno s 5. rujna.