MARIJO KOKORIĆ
28.8.2024., 20:13
NAKON PRITUŽBI NA VIJEĆU

Sastanak predstavnika “problematičnih” tvrtki i zainteresiranih obrtnika

Osim ugostitelja, pozivu Ilije Nikolića odazvao se jedino direktor tvrtke Biointegra Marko Gubo

SLATINA

Na sjednici Gradskog vijeća Slatine 12. srpnja vijećnica Domovinskog pokreta Tamara Palčić upozorila je na nezadovoljstvo i zabrinutost velikog dijela građana Slatine i prigradskih naselja Markovo i Medinci zbog negativnog utjecaja dviju tvrtki na zdravlje građana i okoliš. Prozvala je tvrtku Phaten Plastic Recycling u vlasništvu kineskih državljana te dodala da i bioplinsko postrojenje tvrtke Biointegra u poduzetničkoj zoni Kućanica – Medinci u neposrednoj blizini grada zbog smrada značajno narušava kvalitetu života građana, a radi na vodozaštitnom području.

Među tvrtkama koje negativno utječu na zdravlje građana jest i Nutris u Novom Senkovcu. Zbog takve situacije u nekim ugostiteljskim objektima onemogućeno je normalno poslovanje i oni trpe štetu, u njihovim restoranskim i smještajnim kapacitetima značajno je smanjen broj posjetitelja, što se odražava i na poslovne rezultate, gosti i zaposlenici se žale, pa je upitno i obavljanje djelatnosti tih objekata.

MARIJO KOKORIĆ

U nastojanju da riješi problem, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić sazvao je sastanak predstavnika "problematičnih" tvrtki i zainteresiranih ugostitelja i drugih obrtnika, na kome je bio i voditelj gradskog Odsjeka za komunalni sustav Vjekoslav Hess. Svoje mišljenje o problemu iznijeli su Jurica Bosak iz restorana "Jošavac", Goran Ivezić iz restorana "Raj" i Mato Nemet iz restorana "Stari hrastovi".

Od gospodarstvenika pozivu Ilije Nikolića odazvao se jedino direktor tvrtke Biointegra Marko Gubo, koji je na tu funkciju došao prije nepuna četiri mjeseca. On je upoznat s problemom neugodnih mirisa, pa osobno i u komunikaciji s vlasnicima tvrtke intenzivno radi na rješavanju problema, što dokazuje i činjenica da se već odazvao na nekoliko sastanaka s ugroženim poduzetnicima. Najavio je otkazivanje ugovora sa sadašnjim dobavljačima sirovine i nabavu stroja – bioekstrudera, koji će omogućiti prelazak na novu sirovinu, slamu, čija prerada neće imati neugodne nuspojave. Zato je pokrenuta kampanja otkupa slame i prirodnih sirovina pa je direktor Biointegre pozvao lokalne poljoprivrednike i OPG-ove koji su zainteresirani za suradnju i otkup slame i silaže da se jave i dogovore modalitet suradnje.

MARIJO KOKORIĆ

Prema riječima obnašatelja dužnosti gradonačelnika Ilije Nikolića, već je održano nekoliko sastanaka s građanima i poduzetnicima koji trpe posljedice trenutačne situacije, a Grad će i dalje na svaku prijavu građana upozoriti nadležne inspekcije. Naglasio je da Grad nije uključen u dolazak i izdavanje dozvola za gospodarske aktivnosti kakve se obavljaju u bivšem pogonu Limexa, čiji su vlasnici kineski državljani. "Naš je apsolutni prioritet očuvati zdravlje građana, kao i stvoriti uvjete za nesmetano obavljanje poslovne aktivnosti svih poslovnih subjekata u gradu koji su ugroženi trenutačnom situacijom. Koristimo sve pravne instrumente koji su nam na raspolaganju da u suradnji sa županijskim i državnim institucijama napokon trajno stanemo na kraj tom problemu", zaključio je Nikolić.

Dobili kazne, platili i nastavili raditi

“Prije mjesec i pol bio sam kod ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković, koja je upoznata s problemom svih triju navedenih tvrtki. Spreman sam organizirati novi sastanak s njom i svim zainteresiranim stranama u Slatini i tako učiniti dodatni napor da se problem što prije riješi na zadovoljstvo svih. Trenutačno je najveći problem kineska tvrtka Phaten Plastic Recycling, koja nema dozvolu za rad, a koja unatoč nepravilnostima i zabranama i dalje prerađuje plastiku. Inspekcije su dosad nekoliko puta napisale vrlo ozbiljne i konkretne financijske kazne, koje oni uredno plate, a pokrenuti su i prekršajni postupci, čiji epilog očekujemo”, rekao je Nikolić.

Istaknuto je kako u tvrtki Nutris nadležne inspekcije redovito obavljaju nadzor svih parametara po prijavama iz Grada ili samih građana.