VLADIMIR GRGURIĆ
28.8.2024., 07:00
Sto petnaest sudionika u Orahovici

Ljetna škola Crvenog križa: Neprocjenjivo je nekome pružiti prvu pomoć i spasiti život

Sudjelovali su mladi iz cijele Hrvatske, Bosne, Srbije i Ukrajine

U Centru za edukaciju Crvenog križa Osijek u tijeku je 21. Ljetna škola mladih Crvenog križa Osječko-baranjske županije. Odmah na prvom dolasku u Centar sve je jasno vidljivo, toliko želje mladih da nešto lijepo nauče, kako pomoći, spasiti život i koliko je važna ljudskost i jednakost u čovjeku. Sto petnaest sudionika, mladih Crvenog križa i njihovih voditelja, marljivo radi, vježba, educira se, a načelo je uvijek isto - mladi uče mlade.

VLADIMIR GRGURIĆ

"To je temelj našeg rada, i to je ono što se pokazalo odličnim. I ove godine imamo mlade iz cijele Osječko-baranjske županije, a s nama su i mladi iz naših prijateljskih društava iz Srbije i Bosne i Hercegovine te kao pobjednici državnih natjecanja mladeži i pomlatka ekipe iz Zagreba, Splita i Trogira. Iza nas je dvadeset jedna godina, na koje smo iznimno ponosni i u kojima smo naučili više od 2500 mladih kako pružiti prvu pomoć i pomoći nekome kada je najteže", rekao je voditelj Ljetne škole, ravnatelj CK OBŽ Goran Latković. Mladi se na ovogodišnjoj Ljetnoj školi osposobljavaju za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenog križa kroz razne programe. "Radimo programe osposobljavanja za voditelje programa prve pomoći, osposobljavanje za voditelje realističnog prikaza ozljeda, tu su i programi vezani uz migracije, stereotipe, predrasude i prevenciju trgovanja ljudima, osposobljavanje za voditelje preventivnih programa Hrvatskog Crvenog križa te osposobljavanje za članove terenskih jedinica Hrvatskog Crvenog križa s posebnim naglaskom na prvu pomoć. Mladi uživaju, raduju se svakom novom zadatku i zbog toga smo svi mi presretni", rekla je voditeljica programskih aktivnosti Martina Muha, čije riječi potvrđuju i sami sudionici.

Vježba iznenađenja za polaznike tri radionice

Vježba iznenađenja za polaznike tri radionice

VLADIMIR GRGURIĆ

Aleksej (17) iz Ukrajine kaže kako je Ljetna škola za njega prilika naučiti nešto dobro, a Hrvatsku kao zemlju jako voli. "Član sam Crvenog križa u Belom Manastiru, gdje živim posljednjih godinu i pol dana. Iskreno, prvo nisam želio ići na ovu školu, nisam znao što me čeka, ali nakon razgovora s majkom odlučio sam doći i definitivno se oduševio. Pohađam radionicu terenske jedinice, puno toga sam naučio i danas sam sretan što znam i mogu nekome pomoći."

VLADIMIR GRGURIĆ

Sudionici radionica realističnog prikaza ozljeda, prve pomoći i terenske jedinice pretposljednjeg su dana škole imali vježbu iznenađenja u kojoj su se suočili s nesrećom nakon potresa i mnoštvom ozlijeđenih osoba, što su odradili na iznimno vrhunskoj razini. Zatvaranje škole je danas u 16.30 uz veliku pokaznu vježbu, a u 18 sati bit će održana svečanost zatvaranja.

Adna Kišić

Adna Kišić

VLADIMIR GRGURIĆ