VINKOVCI - Ilija Cota (57) bi Wings for Life rado trčao u VinkovcimaKOLOVOZ 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
28.8.2024., 07:20
Zaljubljenik u rekreativno trčanje, sudionik brojnih utrka

Ilija Cota bi Wings for Life rado trčao u Vinkovcima

VINKOVCI

Pozivam sve naše građane, bez obzira na godine, da odvoje dio vremena za sebe i svoje zdravlje te započnu s hodanjem ako ne mogu s trčanjem, kao i da, ako je moguće, započnu s rekreativnim trčanjem, tko koliko može, jer će se nakon toga osjećati bolje i zdravije. Najteže je započeti, ali kada imate na umu da trčite sami protiv sebe, sve se može. Vi određujete udaljenost, a kasnije i vrijeme, i ako ste uporni, vidjet ćete da je ljudski organizam najsavršeniji stroj na svijetu i da možete učiniti stvari za koje nikada prije niste mogli ni pomisliti da možete. Bitno je samo započeti što prije – savjetuje 57-godišnji Vinkovčanin Ilija Cota, časno umirovljeni pukovnik Vojne policije s pravom rada, koji je i dalje radno aktivan. Nakon godina provedenih na čelu Razvojne agencije VSŽ-a, radi na mjestu savjetnika za strateške sektore u toj agenciji. Usto, nakon diplome inženjera poljoprivredne mehanizacije, na osječkom Pravnom fakultetu stekao je zvanje magistra prava, a trenutačno je doktorand na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Aktivno se bavi rekreativnim trčanjem i sudjeluje na brojnim utrkama, posebice onima humanitarnog karaktera.

VINKOVCI - Ilija Cota (57) bi Wings for Life rado trčao u VinkovcimaKOLOVOZ 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

- Budući da imam ozljedu vratne kralježnice, kao i da su mi poslovne obveze puno manje nego ranije, unazad dvije godine odlučio sam se započeti rekreativno baviti trčanjem, što je, inače, moja stara ljubav, još iz djetinjstva, kada sam, kao i svi dječaci, igrao nogomet. Glavni okidač bilo je upoznavanje s utrkom Wings for Life, koja se trči za "sve one koji to ne mogu", a prikupljena novčana sredstva koriste se za pronalaženje lijeka za ozljede leđne moždine. Utrka je jedinstvena po tome što svi natjecatelji startaju u isto vrijeme diljem svijeta, a trče profesionalni sportaši, rekreativci i totalni početnici, i trče "protiv" vozila Catcher Car, koje počinje svoju potjeru 30 minuta nakon starta. Kada vas vozilo "uhvati", odnosno prođe pokraj vas, za vas je utrka završila. Trče oni koji mogu trčati, ali sudjeluju i osobe u invalidskim kolicima. Jednostavno rečeno, sami sebi određujete dionicu koju ćete istrčati i kada vas stigne "presretačko vozilo", vi ste završili svoju utrku – pojašnjava Ilija Cota dodajući kako je u svibnju trčao s više od 8500 sudionika utrku Wings for Life u Zadru u sastavu tima "Volim svoju županiju" Hrvatske zajednice županija. Podsjeća kako je u cijelom svijetu trčalo više od 265.817 trkača i prikupljeno je više od 8,1 milijun eura.

VINKOVCI - Ilija Cota (57) bi Wings for Life rado trčao u VinkovcimaKOLOVOZ 2024.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

- Istrčao sam 9 kilometara i 200 metara - nažalost, nisam uspio istrčati svoju zadanu dionicu od 10 km. Znam da ću nagodinu, ako bude sve u redu, ponovno sudjelovati na toj utrci u Zadru i nadam se istrčati tu dionicu od 10 km u zadanom vremenu. Raduje me što sam na toj utrci sreo brojne Vinkovčane i ljude iz naše županije, mnogi od njih ostvarili su odlične rezultate. Životna želja mi je da se utrka Wings for Life jednoga dana trči i u Vinkovcima, jer je moguće trčanje i u drugim gradovima, a Vinkovci imaju zaljubljenika u trčanje i klubova koji su kadri organizirati takvu utrku – kaže Ilija Cota, stanovnik Krnjaša i zaljubljenik u taj dio Vinkovaca uz Bosut. Objašnjava kako dvaput tjedno trči dionice od 10 kilometara ustaljenom rutom od kuće u Ulici Josipa Kozarca Krnjašem do Stare brane pa od Kanovaca do Sopota i natrag. Kada trči duže dionice, 15 i više kilometara, otrči i do Rokovaca - Andrijaševaca i natrag preko mosta u centru grada pa opet kroz svoj Krnjaš do kuće.