VSŽ
28.8.2024., 19:49
OSIGURANA DODATNA SREDSTVA

Drugi javni poziv za pomoć lovcima

ŽUPANJA

Vukovarsko-srijemska županija otvorila je drugi javni poziv za dodjelu potpora za razvoj i unaprjeđenje lovstva na tome području u 2024. godini. Glavna je svrha poziva unaprjeđenje i diversifikacija funkcije lovstva, zaštita i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže prirodnih staništa divljači te valorizacija te gospodarske grane kroz turističku ponudu i njezin doprinos regionalnom gospodarstvu i ruralnom razvoju ovoga područja. Sredstva će biti dodijeljena za radnje i aktivnosti sprječavanja štete od i na divljači koje se odnose na nabavu i uporabu električnih pastira, troškove nabave informatičke i digitalne opreme potrebne za gospodarenje lovištima i rad lovoovlaštenika.

Najviši je ukupni godišnji iznos koju jedan korisnik može ostvariti 4000 eura, osim u slučaju kada provode projekt u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom. Svaki korisnik može ostvariti potporu na maksimalno tri mjere godišnje. Prihvatljivi korisnici potpore su lovoovlaštenici koji imaju valjani ugovor o pravu lova na području županije. Rok za podnošenje prijava je do 26. rujna. Korisnici moraju imati uredno podmirene obveze plaćanja lovozakupnine i dužni su opravdati sva sredstva dobivena ovim programom.

Inače, prvi javni poziv obuhvaćao je četiri mjere: smanjenje brojnog stanja predatora čaglja i lisice, povećanje brojnosti glavnih vrsta sitne divljači, projekt “Djeca s lovcima u prirodi” te sprječavanje šteta od divljači. Od ukupno pristigla 52 zahtjeva, odobreno ih je 46, a Županija je podijelila gotovo 40 tisuća eura.