IGOR ANDROVIĆ, ŽUPAN VIROVITIČKO-PODRAVSKIPRILOG VPŽ, KOLOVOZ 2024.
KRISTIJAN TOPLAK
26.8.2024., 07:00
Igor Andrović, župan virovitičko-podravski

Želimo sigurnu županiju, ugodnu za život, jakog gospodarstva i s društvom temeljenim na znanju

Raste brza cesta, ulaže se u vrtiće i škole, turizam, zdravstvo, poduzetništvo

Igor Andrović nikad nije bio sprinter, on je maratonac, čovjek koji misli, radi i planira temeljito i na duge staze. Iza njega su brojni istrčani maratoni, ali iza njega su i brojne odrađene dionice pred kojima bi mnogi poklekli. Projekti su to koji se danas završavaju, koje je davno kreirao, potom planirao i stvarao, a sve to vrijeme on je živio i živi s njima.

Nema gradilišta za koje ne zna, gotovo kirurški precizno označit će lokaciju gdje traju radovi bilo gdje na području Virovitičko-podravske županije. Svaki taj projekt on poznaje "u dušu", svaki je obišao i nekoliko puta, studiozno prateći kako napreduju radovi, koliko još ima, što se još treba napraviti. A ima ih...

Od Špišić Bukovice do Virovitice bageri ruju, kamioni voze, raste brza cesta koja će Terezino Polje i Viroviticu povezati prvo s Bjelovarom, a potom i Zagrebom, pa će se iz Virovitice do metropole dolaziti za 60 minuta. Dugogodišnja je to čežnja stanovnika ove županije, a koja se od 2023. i mandata Igora Androvića te potporu Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića ispunjava.

Novo rodilište

Vodom iz rijeke Drave natapaju se plodna polja kroz sustave navodnjavanja koji se prostiru na gotovo 3000 hektara, a plan je da kroz nekoliko idućih godina imamo 10.000 ha pod natapanjem. Za Dan Virovitičko-podravske županije otvorit će se obnovljeno rodilište Opće bolnice Virovitica, jer ova je županija jedna od samo dvije u Hrvatskoj koje su u 2023. godini imale više rođene djece nego godinu prije... Grade se dječji vrtići u Špišić Bukovici, Starom Gracu i Mikleušu, a u Orahovici će od ovog rujna djeca pohađati novo zdanje. Obnovljena škola čeka djecu u Okrugljači i s njom će priča u Špišić Bukovici završiti, jer su u toj općini sve škole ili nove ili temeljito obnovljene. Zahvaljujući Županiji, gradovima i općinama, besplatni radni materijali stižu na klupe svih osnovnoškolaca. Dvorac Janković u Suhopolju dobit će wellness i bazen, bit će to centar za odmor, ali i sportaše kakvog nadaleko nema. Gradi se Dvorac Janković u Cabuni kao centar za kulturu zdravlja. Samo što se nije zabijena prva lopata velikog turističkog projekta Vrata Papuka u Slatinskom Drenovcu, a nedaleko od Čađavice buši se geotermalni izvor, koji će promijeniti sliku ovog dijela Hrvatske. Projekt je to težak 140 milijuna eura. I sve te projekte, s kacigom na glavi, Igor Andrović obilazi i prati.

- Kad su nas građani birali, nisu nas birali kako bismo sjedili u četiri zida. Naša je dužnost i obveza našim građanima biti na raspolaganju od ponedjeljka do ponedjeljka, sedam dana u tjednu, svaki dan u godini. Slušajući njihove potrebe, rješavajući izazove.

IGOR ANDROVIĆ, ŽUPAN VIROVITIČKO-PODRAVSKIPRILOG VPŽ, KOLOVOZ 2024.
KRISTIJAN TOPLAK

A rješavali su se brojni izazovi na području gdje se nalaze dva, UNESCO-om zaštićena područja, Papuk i Drava. Samo u turističke projekte uloženo je više od 70 milijuna eura.

- U proteklih desetak godina Virovitičko-podravska županija pozicionirala se kao županija koja je prepoznatljiva po revitalizaciji objekata kulturne baštine na svom području i njihovu stavljanju u funkciju turizma i po tome smo jedinstveni u Hrvatskoj. Prepoznati smo i po zelenom razvoju, očuvanoj kulturnoj i prirodnoj baštini, održivom i konkurentnom gospodarstvu te brizi o našim selima i ruralnim područjima na dobrobit sadašnje i budućih generacija. Primjerice, slušajući naše turističke djelatnike, krenuli smo s potporom kojom smo našim turističkim iznajmljivačima, kako bi oni obogatili svoju ponudu, izdvojili nepovratnih gotovo 100.000 eura za projekte vrijedne skoro 270.000 eura. Sva naša ulaganja daju rezultate, jer bilježimo, postotno, najveći porast broja noćenja i dolazaka u kontinentalnoj Hrvatskoj, a naši turistički potencijali koje smo obnovili, Dvorac Janković u Suhopolju i Kurija Janković u Kapela Dvoru, ruše sve rekorde po posjećenosti.

Iznimno mnogo ulaže se u školstvo i obrazovanje, za djecu, ali i starije.

- Županija smo koja se skrbi za mlade i obrazovane ljude, ali i za one treće životne dobi, one koji su nam ovu prekrasnu županiju ostavili u nasljeđe. Tako se u Voćinu gradi Centar za starije osobe. U posljednjih nekoliko godina na području naše županije izgrađeno je ili potpuno adaptirano 15-ak vrtića. U novu školsku godinu krećemo s obnovljenim i novoopremljenim školama koje sudjeluju u pilot-projektu cjelodnevne škole, u Suhopolju, Špišić Bukovici, Gornjem Bazju i Zdencima. Učenici Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače dobit će još jedan prvoklasan sadržaj - na Karauli kod Banovog broda, u okviru Regionalnog centra kompetentnosti Panonika. Prijavili smo gradnju nove zgrade Gimnazije sa sportskom dvoranom u Virovitici. Tu je i nova zgrada područne osnovne škole u Pitomači sa sportskom dvoranom. Nova osnovna škola sa sportskom dvoranom ići će i u Orahovici, a nove sportske dvorane u Suhopolju, Novoj Bukovici, Slatini kod OŠ Josipa Kozarca... Upravo ti projekti imaju važnost za razvoj i prosperitet svake naše općine, svakog manjeg mjesta, oni su demografski projekti i poticaj su roditeljima da šire svoju obitelj i ostaju u ruralnim krajevima.

Javnolinijski prijevoz

Jedan od projekata na koji ste posebno ponosni jest javnolinijski prijevoz, po čemu smo među prve četiri županije u RH.

- Nama je želja da naša županija bude sigurna županija, županija ugodna za život, s jakim gospodarstvom i društvom temeljenim na znanju. Odličan je primjer toga javnolinijski prijevoz u Virovitičko-podravskoj županiji. Zahvaljujući sinergiji Vlade RH, resornog ministarstva, Županije, općina i gradova, cijena karata postala je 90 posto niža negoli je bila prije. Javnolinijski prijevoz danas je dostupan svima i koristi ga sve veći broj naših stanovnika. Recimo, gledajući isto razdoblju prošle godine (siječanj – lipanj) u odnosu na ovu godinu, prodaja jednosmjernih karata povećana je čak 91,27 posto. I to je dokaz kako smo s tim projektom bili na pravom putu kada smo ga osmišljavali.

Broj poduzetnika raste, a gledajući statistiku po stanovniku, broj obrtnika u Virovitičko-podravskoj županiji najveći je u Hrvatskoj.

- Podaci govore kako dobro radimo. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, područje Virovitičko-podravske županije u odnosu na isto razdoblje lani bilježi jedno od najvećih povećanja netoplaća u Hrvatskoj. Recimo, u odnosu na isto razdoblje prošle godine (siječanj – ožujak), plaće su na području VPŽ-a porasle 16,4 posto... Možda su tome pridonijela i značajna sredstva koja smo izdvojili našim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. Za sufinanciranje kreditne linije za mlade, žene i početnike godišnje izdvajamo oko 500.000 eura. Istodobno sufinanciramo i smještaj poduzetnika početnika u našim poduzetničkim inkubatorima u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači. Stvaramo pozitivno poduzetničko okruženje, pa smo našim poljoprivrednicima i poduzetnicima ove godine dodijelili 285.000 eura nepovratne županijske potpore, najviše dosad, ali cilj nam je dogodine izdvojiti još i više.

Značajna su ulaganja u zdravstveni sustav.

- Jesu. Uz otvorenje novoobnovljenog rodilišta, tu je i energetska obnova Opće bolnice Virovitica. Za Zavod za hitnu medicinu, Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok", Dom zdravlja VPŽ-a unazad nekoliko godina nabavili smo 42 vozila u vrijednosti oko 800.000 eura. U planu je izgradnja i nove ambulante Doma zdravlja u Pitomači, za što se uskoro kreće u izradu projektne dokumentacije. Također, imamo građevinsku dozvolu za novu ambulantu Doma zdravlja u Općini Lukač, u Gornjem Bazju. Tako da ćemo u nadolazećem periodu vlastitim sredstvima i sredstvima Europske unije izgraditi nove domove zdravlja. Značajna sredstva ulažemo i u liječnike. Od 2018. Virovitičko-podravska županija je za dvije mjere, kroz subvenciju kamata na stambene kredite te plaćanje subvencije najamnina liječnicima, magistara farmacije i inženjera biokemije – magistara medicinske biokemije zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Virovitičko-podravska županija, izdvojila gotovo 400.000 eura.