Izvadak iz geoportala kojim je prikazan obuhvat prostora desne obale Dunava u Vukovaru

Obuhvat prostora desne obale Dunava u Vukovaru

Grad Vukovar
26.8.2024., 07:00
ČEKAJU ODLUKU VIJEĆNIKA

Uskoro natječaj za nove sadržaje na obali Dunava

Veći je dio lokacije unutar korita Dunava, a u tijeku su radovi na nasipavanju toga prostora

VUKOVAR

Nakon tromjesečne stanke Gradsko vijeće Vukovara u četvrtak će održati sjednicu na čijem će se dnevnom redu naći čak 27 točaka.

Većina ih se odnosi na usvajanje izvješća o radu za prošlu godinu tvrtki i ustanova kojima je Grad osnivač te usvajanje programa javnih potreba u različitim segmentima života u 2023. godini, a vijećnici bi trebali donijeti i odluku o usvajanju proračuna za prošlu godinu.

Među brojnim točkama koje se odnose na proteklo razdoblje i manje-više konstatiranje što je učinjeno (ili nije, a trebalo je), na dnevnom je redu mjesto našla i tema vezana za budući razvoj grada na Dunavu - donošenje odluke o uvjetima i načinu provedbe javnog arhitektonskog natječaja za odabir idejnog urbanističkog rješenja prostora desne obale Dunava u Vukovaru. Kako je navedeno u materijalima, svrha je natječaja, analizirajući prostorne mogućnosti i prostorna ograničenja lokacije, prikupiti i dobiti najbolje urbanističko, funkcionalno i oblikovno rješenje novostvorenog prostora na desnoj obali Dunava u Vukovaru s posebnim naglaskom na javne sadržaje. Natječajni će radovi poslužiti kao podloga za promišljanje toga prostora, uključivo i izradu izmjena i dopuna važeće prostorno-planske dokumentacije Grada (GUP-a Vukovara i UPU-a "Šire središte grada"), bez namjere sklapanja ugovora o javnim uslugama.

UOBIČAJEN NAČIN ZA DEFINIRANJE SADRŽAJA

Raspisivanje javnih arhitektonskih natječaja za odabir najkvalitetnijih rješenja za uređenje nekih lokacija ili izgradnju određenih građevina nije novina u Vukovaru i dosadašnji su primjeri pokazali kako odziv prijavitelja uglavnom bude zadovoljavajuć. Na stručnom je ocjenjivačkom sudu da odabere ponekad najzanimljiviju, ponekad najkvalitetniju i najrealniju ideju, koja, budući da je riječ o trajnim rješenjima, određuje izgled određenog dijela grada na duže razdoblje. Dugotrajan je i proces od raspisivanja natječaja do realizacije projekta, pa i ne čudi što su se gradske vlasti u ovoj fazi odlučile na prikupljanje ideja za urbanističko rješenje prostora desne obale Dunava u zoni šireg centra.

U obrazloženju uz odluku o uvjetima i načinu provedbe javnog arhitektonskog natječaja stoji kako u interesu šire društvene zajednice gradski Upravni odjel za prostorno uređenje i imovinu priprema dokumentaciju za raspisivanje natječaja, pri čemu su lokacija i obuhvat na desnoj obali Dunava, i to u zoni šireg gradskog centra. U ovom je trenutku veći dio lokacije unutar riječnog korita Dunava, a u tijeku su radovi na nasipavanju toga prostora. Realizacijom projekta regulacije desne obale rijeke bit će stvoreno neizgrađeno građevinsko zemljište koje je potrebno planski privesti namjeni i povezati ga s postojećom urbanom strukturom grada.

Gradonačelnik je 12. kolovoza donio zaključak o prihvaćanju prijedloga odluke o uvjetima i načinu provedbe javnog arhitektonskog natječaja, a konačnu odluku treba donijeti Gradsko vijeće.

Treba naglasiti kako u prijedlogu odluke stoji da će članove ocjenjivačkog suda imenovati gradonačelnik u dogovoru s provoditeljem, s tim da će gradonačelnik zaključkom odrediti i nagradni fond i njegovu raspodjelu. n