Organizatori i gosti proslave

Organizatori i gosti proslave

Petar Žarković
26.8.2024., 19:39
U SKLOPU MANIFESTACIJE “SLATINSKO LJETO”

Slatinski Ličani obilježili 15 godina svoje udruge

Tijekom listopada očekuju građevinsku dozvolu kako bi krenuli u izgradnju ličke kuće

Posljednja večer ovogodišnje manifestacije Slatinskog informativnog centra pod nazivom Slatinsko ljeto, na kojoj je na ljetnoj pozornici uz gradsku fontanu brojne posjetitelje zabavljao odličan tamburaški sastav Čokanj, protekla je u ličkom ozračju.

Težak život

Naime, slatinska Udruga Ličana "Vila Velebita" obilježila je 15. obljetnicu postojanja. Osnovana je na inicijativu skupine građana na čelu s Tomislavom Vukelićem, da okupi Ličane na području grada i šire kako bi kulturnom djelatnošću prezentirala svojim sugrađanima i cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji lička obilježja, koja nam puno znače. Na području bivše općine Slatina bilo je približno 2500 Ličana, od kojih je dio došao iz Like prije Prvog svjetskog rata, a dio nakon Drugog svjetskog rata. Znamo da je u Lici bio težak život, a poljoprivredna Slavonija omogućavala je lakše preživljavanje, pa su Ličani u Slavoniji našli drugi dom. Prvi predsjednik slatinske Udruge Ličana bio je Đuro Matovina.

Pjevačka skupina "Gacka" Zavičajnog kluba Ličana iz Bizovca

Pjevačka skupina "Gacka" Zavičajnog kluba Ličana iz Bizovca

Petar Žarković

– Uspjeli smo ostvariti zacrtane ciljeve, skupili smo ljude i drago mi je što nam se pridružuju i mladi od 30 ili 40 godina koji se sjećaju svojih korijena.

Čestitam svojim Ličanima i Ličankama na upornom radu u ovih 15 godina, što su dali sebe i što su pokazali koliko vrijedimo. Dovodili smo kulturno-umjetnička društva i udruge koje se bave kulturnom baštinom, djelovanje smo povezali s manifestacijom Gastro Lika, kojom smo pokazali kako se ličke delicije poput sireva, kupusa, palente, pršuta i drugih proizvoda sljubljuju sa slavonskim proizvodima koje ovdje konzumiramo. Ove godine predstavili smo se na sajmu Viroexpo, na slatinskom Obrtničkom sajmu, na Eko-etno u Otočcu i sada na Slatinskom ljetu, a sudjelovat ćemo i na prvenstvu u kuhanju čobanca uz Dan grada i na Adventskom sajmu – rekao nam je predsjednik Željko Šnjarić.

Glavni projekt udruge, na kojem rade već nekoliko godina, priprema je izgradnje ličke kuće u Slatini. – Uspjeli smo kupiti zemljište, pri završetku je izrada projektne dokumentacije i očekujemo tijekom listopada građevinsku dozvolu kako bismo krenuli u izgradnju ličke kuće. Napominjem da nas u tome podržavaju sve udruge Ličana na području Hrvatske, a to su Virovitica, Bizovac, Belišće, Slavonski Brod, Požega, Sisak i Zagreb, kao i Ličko-senjska županija, s kojom imamo izuzetno dobru suradnju.

15 torti za 15 godina "Vile Velebita"

15 torti za 15 godina "Vile Velebita"

Petar Žarković

Ponuda delicija

Proslava obljetnice obilježena je jedinstvenom ponudom delicija s ličkim obilježjima, torte od sira, skute i šumskog voća. U skladu s brojem godina udruge, slastičarski obrt "Sandrini kolači", naše najpoznatije slastičarke Sandre Jadek, zajedno s ekipom iz Podravke na čelu s poznatim Draženom Đuriševićem, pripremio je čak 15 takvih torti i sve su podijeljene brojnim posjetiteljima na središnjemu gradskom trgu. Proslavu obljetnice uveličali su i članovi Pjevačkog društva Gacka Zavičajnog kluba Ličana iz Bizovca, kojima su se na pozornici priključili i slatinski Ličani.

Predsjednik Šnjarić zahvalio je vrijednim slastičarima na trudu, te županu Igoru Androviću, njegovu zamjeniku Mariju Klementu i obnašatelju dužnosti gradonačelnika Slatine Iliji Nikoliću na njihovim čestitkama i potpori projektima udruge, ali i Slatinskom informativnom centru, u čiju se manifestaciju uklopila proslava “Vile Velebita”.