Umjesto makadama, napokon nova cesta Čakovci - Mikluševci
ustupljena
26.8.2024., 19:18
OD ČAKOVACA DO MIKLUŠEVACA

Makadamski će put zamijeniti asfaltirana cesta

U Općini navode da je za projekt od 1,3 mil. eura dokumentacija - starija od 20 godina

ČAKOVCI, MIKLUŠEVCI

Jedan od velikih projekata, kako će ga opisati u Općini Tompojevci na hrvatskom istoku zbog, među ostalim, važnosti za lokalno stanovništvo, privodi se kraju, a riječ je o rekonstrukciji i izgradnji cestovne dionice između dva tamošnja sela, Čakovaca i Mikluševaca.

Općinski načelnik Milan Grubač spomenut će kako se uz taj projekt veže i zanimljiv podatak da je dokumentacija starija od 20 godina! Sada je, međutim, "projekt cesta" napokon uspio ući u realizaciju, točnije, sve je započelo prije nekih godinu i pol.

- Ta cestovna dionica Čakovci - Mikluševci nešto je duža od tri kilometra, s tim da su projektom obuhvaćene i dvije ulice, po jedna u svakom od navedenih naselja, pri čemu se onda radi i pripadajuća infrastruktura. Financijski gledano, projekt je to vrijedan oko 1,3 milijuna eura - kazuje načelnik.

Umjesto makadama, cesta Čakovci - Mikluševci
ustupljena

Dodat će i da Općina Tompojevci sporazumno sudjeluje u "svom" dijelu troškovnika, odnosno sufinanciranjem s 20-ak posto iz vlastitog budžeta.

- Radovi su i trenutačno u tijeku, a očekuje se da bi kompletan dovršetak cijele dionice bio gotov u rujnu ove godine - naveo je Grubač.

Prema njegovim riječima, uz asfaltiranje ceste između naselja završen je dosad i dio cestovnih radova u Čakovcima, a još se radi unutar Mikluševaca, do središta mjesta, nakon čega će slijediti još označavanje i ostali popratni radovi vezani za sigurnost prometovanja.

- Ta je cestovna poveznica životno važna za stanovnike tog kraja, pa ne čudi da se 20 godina s općinske razine to pokušavalo riješiti. K tome, taj pravac važan je i za budućnost u smislu brže prometne komunikacije s gradom Vukovarom kojem gravitiramo, a potom i s budućom poveznicom za izlazak na autocestu Lipovac - Zagreb - pojašnjava tompojevački načelnik, dodajući da se u tom smislu već rade i projektiranja.

Dionica je važna i zbog brže komunikacije s Vukovarom, ali i poveznice s autocestom Lipovac - Zagreb

Upravo je proteklih dana, zbog dovršavanja radova, došlo i do još jednog privremenog, i nužnog, zatvaranja za sav promet navedenog cestovnog pravca, po odluci Županijske uprave za ceste Vukovarsko-srijemske županije kao nositelja projekta. Kako su izvijestili mještane, koji su ujedno i najčešći korisnici, do 28. kolovoza u 16 sati za promet je zatvoren dio lokalne ceste Čakovci - Mikluševci, i to na dionici kroz Mikluševce (Ulica Z. Batakovića) "zbog izvođenja asfalterskih radova u duljini 460 metara u sklopu rekonstrukcije i izgradnje lokalne ceste". Ukupno, riječ je o sedam dana radova, započetih u drugoj polovini prošlog tjedna.

Uskoro završetak

U Županijskoj upravi za ceste VSŽ-a kazuju da su mještani Čakovaca i Mikluševaca u vrijeme uskoro gotovih radova ipak mogli prometovati. Radovi su, navode, uključivali asfalt, plinsku instalaciju, betonske stupove elektrotehničke mreže, odvodne jarke, kolne prilaze...

Prema podacima sa službene stranice ŽUC-a, projekt je to rekonstrukcije lokalne ceste LC 46015 od križanja s lokalnom cestom LC46014 u naselju Čakovcima do križanja sa županijskom cestom ŽC4196 u naselju Mikluševcima, započet u kolovozu 2023. godine. Prije je to bio - makadamski put. U ŽUC-u su službeno potvrdili kraj radova tijekom rujna.