Obnova zgrade gradske uprave u Županji, kolovoz 2024.
snimila Marija Lešić Omerović

Obnova zgrade gradske uprave u Županji, kolovoz 2024.
snimila Marija Lešić Omerović

26.8.2024., 19:00
ŽURA PRIJAVLJIVALA BROJNE PROJEKTE NA RAZLIČITE IZVORE

Lani povukla više od 5,5 mil. eura

ŽUPANJA

Županjska razvojna agencija (ŽURA) kao potporna institucija za razvoj i poboljšanje kvalitete života postaje jedan od ključnih nositelja održivog razvoja grada i jačanje njegovih kapaciteta za privlačenje europskih sredstava. U prošloj je godini ŽURA uspješno poslovala, a izvješće o radu za 2023. jednoglasno je prihvatilo i Gradsko vijeće. Ostvarila je prihode u iznosu od 113.128 eura i dobit od približno 7000 eura. Sudjelovala je u brojnim projektima i uspješno aplicirala za financiranje iz različitih izvora, uključujući lokalna, nacionalna i europska sredstva. Prema podatcima koje je iznio direktor Tin Dogan, za potrebe podrške gospodarstvu, uključujući projekte poput HAMAG BICRO zajmova, programa za zapošljavanje te raznih mjera u poljoprivredi i gospodarstvu, povukla je 1.449.127 eura. Za Grad Županju i gradska društva ŽURA je osigurala 3.414.583 eura. Projekti obuhvaćaju energetsku obnovu zgrade gradske uprave, proširenje Dječjeg vrtića Maslačak s dva dnevna boravka i uređenje kuhinje, rekonstrukciju parkirališta, vozilo za Sportsku zajednicu Županje, obnovu tržnice – faza II, Zaželi – program prevencije institucionalizacije za Grad Županju i zajednički projekt Grada s Udrugom Golubovi, projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju biciklističke staze, street workout, financijsku potpora za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti, prekogranične projekte za TZ Županje.

ZA VRBANJU I DRENOVCE OKO 1,8 MILIJUNA

Za općine Vrbanja i Drenovci ŽURA je lani povukla 1.771.488 eura za razne projekte – od izgradnje pješačkih staza, javne rasvjete, projekta Zaželi do izrade projektno-tehničke dokumentacije za biciklističku turu Cvelferije, a tu je i projekt rješavanja pristupačnosti osobama s invaliditetom. Lani je provodila i STEM projekt u suradnji sa šest osnovnih škola i bilateralnim partnerom iz Norveške, što je rezultiralo opremanjem škola novom, moderniziranom opremom.

Ukupno gledajući, Županjska razvojna agencija u prošloj je godini povukla više od 5,5 milijuna eura, iz različitih izvora i za različite grane poslovanja. Prijavila je i niz drugih projekata za koje se u ovoj godini očekuju pozitivni rezultati – energetska obnova zgrade Gradske knjižnice, energetska obnova višestambenih zgrada, posjetiteljski centar “Slavonski bećarac”, mjere za poljoprivrednike...