ĐAKOVOUz Muzej Đakovštine, na čijoj su zgradi radovi već započeli te je on privremeno zatvoren, počinje i energetska obnova Centra za kulturu Đakovo (CZK), koji zgradu Hrvatskog doma dijeli s Gradskom knjižnicom i čitaonicom.kolovoz 2024.
ustupljena fotografija
26.8.2024., 19:20
RADOVI U USTANOVAMA GRADA

CZK u energetskoj obnovi, dio sadržaja ide u zgradu DVD-a

Zgrada Centra za kulturu bit će i protupotresno ojačana, obnova će biti gotova krajem 2025.

ĐAKOVO

Uz Muzej Đakovštine, na čijoj su zgradi radovi već započeli te je on privremeno zatvoren, počinje i energetska obnova Centra za kulturu Đakovo (CZK), koji zgradu Hrvatskog doma dijeli s Gradskom knjižnicom i čitaonicom. Tako su sve tri kulturne ustanove, čiji je osnivač Grad Đakovo, privremeno zatvorene za uobičajene programe na svojim stalnim adresama, a radovi, uz energetsku, obuhvaćaju i druge razine obnove.

Na uvodnoj konferenciji u predvorju CZK-a, održanoj u ponedjeljak, potpisani su ugovori s izvođačem radova Iverom te projektantom i nadzorom IGK Projektom. Nakon potpisivanja, rekao je gradonačelnik Marin Mandarić, izvođač se uvodi u posao. Direkor Ivera Ivan Dumančić najavio je da radovi ne bi trebali trajati duže od devet mjeseci. Drugim riječima, kako stoji u popratnim materijalima koje je pripremio Poduzetnički centar Đakovo, koji je i voditelj projekta, energetska obnova CZK-a treba biti gotova do kraja 2025. U njoj će CZK iz sadašnjeg energetskog razreda E prijeći u B.

Knjižnica se privremeno seli u Jelačićevu 30

Zbog obnove zgrade Hrvatskog doma privremeno je na adresi u Ulici kralja Tomislava prestala raditi i Gradska knjižnica i čitaonica, čija je ravnateljica Kristina Svalina, uz ravnateljicu CZK-a Sanju Pavleković, također nazočila uvodnoj konferenciji. Knjižnica se upravo seli u privremeni prostor na godinu dana - u Ulicu bana Jelačića 30. Pravovremeno će izvijestiti o datumu početka rada u Jelačićevoj jer riječ je o knjižnom fondu većem od 100.000 knjiga. Na uvodnoj konferenciji čulo se i, rekla je pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Sanja Rogoz Šola, da je tek aktualna gradska vlast 2018. godine legalizirala zgradu Hrvatskog doma.

Kako je rekao Mandarić, zgrada Hrvatskog doma izgrađena je još 80-ih godina 20. stoljeća i u sadašnjem izdanju i stanju ne zadovoljava današnje zahtjeve racionalne upotrebe energije i toplinske zaštite, pa se pristupilo sveobuhvatnoj energetskoj obnovi zgrade.

- Prijavom na nepovratna sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) osigurano je financiranje energetske obnove, a samu prijavu za Grad Đakovo radio je Poduzetnički centar Đakovo, koji sje ujedno i voditelj projekta. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 1.455.429,21 euro, dok nepovratna sredstva EU-a iznose 1.170.381,93 eura - rekao je Mandarić, dodajući kako će zbog privremenog zatvaranja CZK-a zbog obnove ta ustanova dio svojih programa tijekom tog vremena realizirati u dvorani DVD-a. Dodao je da će zgrada biti i protupotresno ojačana.

Projektom sveobuhvatne energetske obnove obuhvaćeno je 2317 m2. Mjere energetske učinkovitosti obuhvaćaju izolaciju vanjske ovojnice, izmjenu stolarije, sanaciju vlage. Tu su i mjere osiguranja pristupačnosti osobama s invaliditetom, ugradnja integrirane fotonaponske elektrane i dizalice topline, obnova zelene infrastrukture te mjere održive urbane mobilnosti. Glavni nadzorni inžinjer IGK Projekta Ivan Gurdon naglasio je da će ušteda toplinske energije nakon obnove biti 30 posto od sadašnje potrošnje.

Predviđene mjere energetske učinkovitosti rezultirat će smanjenjem godišnje potrebe toplinske energije za 70 posto te smanjenjem godišnje primarne energije za 79,79 posto, a smanjenje emisije CO2 bit će 84 posto. n