Đakovo, centar, Suzana Župan
Suzana Župan
25.8.2024., 11:09
ZBOG DUGE SUŠE

Kako bi se izbjegle restrikcije, Đakovački vodovod pozvao na racionalno korištenje vode

-Svatko može dnevno uštedjeti 10-15 % vode koju potrošimo, a kako ne bismo bili primoranii na restriktivnije mjere, stoji u pozivu

ĐAKOVO - S obzirom na vrlo nepovoljnu hidrološku situaciju koja je uzrokovana dugotrajnim sušnim razdobljem i ekstremno vrućim ljetom, stanje vodoopskrbe u vodoopskrbnom sustavu ima stalnu tendenciju smanjenja raspoloživih količina vode, a s obzirom da nije moguće predvidjeti hidrološke prilike u narednim tjednima i mjesecima, Đakovački vodovod pozivao je u nedjelju svoje korisnike da ograniče potrošnju vode te da pitku vodu ne koriste za punjenje bazena za kupanje, zalijevanje sportskih terena, zalijevanje travnjaka, vrtova, voćnjaka i drugih poljoprivrednih površina, pranje ulica i sličnog.

Isto tako, predlaže se svim potrošačima da vodu koriste racionalno za osnovne potrebe u domaćinstvu i gospodarstvu, kako ne bi došlo do redukcije u vodoopskrbi zbog nemogućnosti isporuke tražene količine vode.

U Đakovačkom vodovodu u priopćenju podsjećaju na važnost i ulogu hidranata i što njihova zlouporaba može izazavati.

-Upozoravamo građane da nije dozvoljeno korištenje vode s hidranata za punjenje bazena, zalijevanje sportskih terena, zalijevanje nasada ili travnjaka i sl. Hidranti služe isključivo za protupožarnu zaštitu i za potrebe održavanja vodoopskrbne mreže, ispiranja sustava te analize zdravstvene ispravnosti pitke vode. Onaj koji neovlašteno uzima vodu sa hidranata, svojim nesavjesnim ponašanjem ugrožava stabilnost cjelokupnog sustava vodoopskrbe. Otvaranjem i zatvaranjem ventila na sustavu izazivaju se hidraulički udari koji dovode do kvarova i prekida vodoopskrbe za čitave ulice ili naselja. Osim toga može doći i do naglog smanjenja tlaka što kod korisnika na zahvaćenom području dovodi do nestanka vode, a vrlo česta pojava je i zamućenje vode. Ovakvim postupcima ugrožava se i mogućnost brze i učinkovite protupožarne zaštite, stoji u priopćenju Đakovačkog vodovoda u kojem dodaju da se ovakvi problemi javljaju svakog ljeta.

Ističe se i kako je ovo prva mjera u cilju omogućavanja opskrbe pitkom vodom tijekom cijele godine te pozivaju građane, korisnike usluge javne vodoopksrbe, da svojom racionalnošću ne dovode u situaciju da se mora psoezati na drugim, restriktivnijim koracima.

-Svatko od nas može dnevno uštedjeti deset do petnaest posto vode koju potrošimo, a kako ne bismo bili primorani u narednom razdoblju uvoditi još neke, restriktivnije mjere, ističu u Đakovačkom vodovodu, pozivajući još jednom građane na racionalno i odgovorno korištenje vode, kao i na razumijevanje i strpljenje.