Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režimaVinkovci Kumanova ciglana
Ustupljena fotografija
23.8.2024., 13:55
Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Moramo govoriti budućim generacijama o vrijednosti svakog ljudskog života

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u Hercegovačkoj ulici, nedaleko Kumanove ciglane u Vinkovcima, predstavnici Grada Vinkovaca i braniteljskih i stradalničkih udruga odali su počast žrtvama ubijenima 1945. godine u Kumanovoj ciglani, na tom mjestu gdje je prije desetak godina podignut spomenik kao trajni podsjetnik na pogubljene nakon ulaska partizana u Vinkovce u travnju 1945.

Točan broj žrtava nikada nije službeno objavljen, udruge koje proučavaju komunističke i partizanske zločine govore o oko 300 ubijenih i svi su likvidirani bez ikakvih dokumenata o bilo kakvom suđenju i presudi. Pokopani su na različitim mjestima na periferiji Vinkovaca, uglavnom u tenkovskim rovovima nedaleko mjesta likvidacije u Kumanovoj ciglani, a dio je pokopan u šumarku na kraju Zvonimirove ulice na izlazu iz Vinkovaca prema Nuštru.

-Tradiciju obilježavanja ovog dana preuzeli smo od Povijesnog i športskog društva Hrvatski sokol,budući je taj spomenik na našem području i zadnjih pet godina mi organiziramo ovaj događaj. Napomenuo bih da su svi režimi osuđeni, osim komunističkog. Taj jedan je napravio najveće zločine u Hrvatskoj. Poruka je da se osudi i taj jedini režim koji nije osuđen - rekao je Nikola Marković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja-dragovoljaca Domovinskog rata Vinkovci Slavija, a zamjenik vinkovačkog gradonačelnika, Josip Romić je istaknuo koliko je važna sloboda i vjera u dobro.

-N ažalost, posljedice režima osjećaju se i desetljećima kasnije, naročito kada svijet strahuje zbog politike sličnih sustava. Moramo govoriti budućim generacijama o vrijednosti svakog ljudskog života i o značaju slobode. Vjerujem da na današnji dan možemo graditi bolju, pravedniju i humaniju budućnost – rekao je Josip Romić.

Odlukom Sabora, od 2020. godine u Hrvatskoj se, kao i u mnogim državama Europske unije, 23. kolovoza obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svim totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma.