Divljač na cesti
ilustracija
23.8.2024., 07:30
POTENCIJALNO (VRLO) OPASNO

Istočna Slavonija: U 20 dana čak 44 naleta na divljač

Najviše je naleta na srneću divljač, najčešće ujutro od 5 do 10 sati i navečer od 17 do 23

VINKOVCI

Na prometnicama krajnjeg istoka Slavonije zabilježila je policija u posljednjih 20-ak dana čak 44 naleta na divljač, a u svim tim, policijskim rječnikom rečeno, "prometnim događajima", nije srećom bilo nijedne ozlijeđene osobe. Valja, međutim, istaknuti da je u takvim (ne)prilikama na cesti opasnost potencijalno (vrlo) velika zbog čega i iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske savjetuju vozače na povećan oprez.

Tome u prilog ide i službeni podatak kako se u istom razdoblju prošle, 2023. godine, dakle u 20-ak dana kolovoza, u evidenciji našlo samo osam takvih slučajeva! Zanimljiva je pritom i usporedba službenih podataka iz 2023., koji u odnosu na tekuću godinu, prema riječima glasnogovornika PU-a u Vinkovcima Dragoslava Živkovića, također upozoravaju na povećan broj naleta na divljač na istočnoslavonskim cestama. Naime, tijekom cijele prošle godine policija je zabilježila ukupno 248 slučajeva gdje je vozilo naletjelo na životinju, dok je od početka 2024. godine do sada takvih slučajeva - 214.

Savjet vozačima: Usporite, budite koncentrirani

Iz PU vukovarsko-srijemske ističu i nekoliko “preporuka i savjeta” vozačima, posebno kada se kreću cestama gdje je vidljivo istaknut prometni znak opasnosti zbog divljači na cesti. “Usporite! Budite oprezni u sumrak i po noći te u ranim jutarnjim satima kada je divljač često najaktivnija. Tijekom vožnje maksimalno budite koncentrirani i pazite na moguću refleksiju očiju u daljini”, neki su od savjeta. Također, podsjeća se da blizina šume i velike nepokošene trave u većini slučajeva znači da se u blizini nalaze divlje životinje. “Ako ugledate divljač, pratite njezino kretanje, često je nepredvidiva i može se vratiti natrag na cestu nakon prelaska na drugu stranu. I ne bacajte smeće kroz prozor jer ostaci hrane uz cestu primamljuju divlje životinje”, apel je policije.

- Najviše naleta vozila bilo je na srneću divljač (39 slučajeva), odnosno 88,6 posto svih naleta. Zatim slijede naleti na zeca, divlju svinju, pticu (po jedan sučaj) te jedan udar u psa - kazuje Živković dodajući kako je utvrđeno da se sve te nemile situacije na prometnicama u Vukovarsko-srijemskoj županiji - jer osim opasnosti za sigurnost vozača i putnika u vozilu podrazumijevaju i, u većini slučajeva, nemalu materijalnu štetu - najčešće dogode u jutarnjim ili pak večernjim satima.

- Naleti na divljač najčešće se događaju ujutro od 5 do 10 sati te navečer od 17 do 23 sata - precizirao je policijski glasnogovornik.

Prema onome što je također naveo, policija u svim tim slučajevima provodi očevidne radnje, a ako se utvrde "nepravilnosti kod vozača", postupa se, kaže, po zakonskim odrednicama, što bi zapravo značilo da eventualne sankcije slijede ako je bila riječ o vožnji pod utjecajem alkohola, prevelikoj brzini.... Policija pritom, zbog stradavanja divljači, izvješćuje i nadležne za određeno lovno područje ili veterinarske službe, primjerice kada pod kotačima strada divlja svinja u vrijeme borbe protiv afričke svinjske kuge.

Opasnost od naleta na divljač prisutna je na svim prometnicama kroz šumsko područje, poput državne ceste Vinkovci - Županja, ali i mnogih drugih gdje divljač migrira u potrazi za hranom i/ili pogodnim staništem. n