Brodjanci, 28. 08. 2022, 48. Olimpijada starih sportova u Brodjancima, otvorenje i natjecanja.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
23.8.2024., 19:07
OLIMPIJADA STARIH ŠPORTOVA

Donna, Vujović, Lončarići pozvali su u Brođance

I ove se godine očekuje ukupno 1000 sudionika - natjecatelja, članova KUD-ova i kiparske kolonije

BROĐANCI

Program jubilarne, 50. Olimpijade starih športova počeo je jučer olimpijskim polumaratonom i utrkom građana, čiji je start bio na olimpijskom stadionu, a trčalo se kroz mjesta Općine Bizovac. Prvi dan okončan je prvom od triju Olimpijskih noći uz zabavno-glazbeni program.

Danas će se na istom mjestu održati međunarodni turnir Četiri nacije u pljočkanju. Riječ je o starom sportu sličnom boćanju, koji se u Hrvatskoj najviše njeguje na području Istre, a 2016. godine Ministarstvo kulture RH uvrstilo ga je na popis nematerijalnih kulturnih dobara. Danas navečer u Brođancima će se biti druga Olimpijska noć, a počet će i pečenje vola na ražnju, koji je postao simbol brođanačke Olimpijade.

Središnji događaj održat će se u nedjelju, posljednju u kolovozu. U 8.30 počet će svečani mimohod sudionika Olimpijade. Procjenjuje se kako će biti više od 500 natjecateljica i natjecatelja, od mlađih do seniorskih uzrasta, koji će se natjecati u 18 starih sportova. Uz članove KUD-ova, kiparske kolonije, računa se da će i ovogodišnja Olimpijada dosegnuti brojku od ukupno tisuću sudionika.

- Imat ćemo u nedjelju pravi mimohod sudionika, kao na pravim Olimpijskim igrama u Parizu, samo što se kod nas neće voziti rijekom, nego će proći kroz selo - rekao je Nikola Lacković, predsjednik Izvršnog odbora Olimpijade starih športova, čija će natjecanja započeti odmah nakon svečanog otvorenja paljenjem olimpijskog plamena, a prvi će na travnjak izići najmlađi uzrasti.

Čast paljenja olimpijskog plamena, prilagođeno slavonskoj tradiciji - olimpijskog kotlića, svake godine imaju poznate sportašice i sportaši. Nekada ponajbolji u državi, a posljednjih godina običaj je da ta čast pripadne istaknutoj sportašici ili sportašu iz regije. Ove godine, s obzirom na veliki jubilej, 50. Olimpijadu, plamen će upaliti prošlost i sadašnjost jednog od najpopularnijih hrvatskih sportova - rukometa. Prvi put u Brođancima bit će Manuel Štrlek i Tin Lučin, rukometaši NEXE-a, hrvatski olimpijci i rukometni reprezentativci.

Upisat će se tako Štrlek i Lučin među sportske velikane koji su imali čast upaliti olimpijski plamen u Brođancima. Neki od njih javili su se na društvenim mrežama i pozvali na Olimpijadu. Organizacija 50. Olimpijade starih športova prisjetila je Veselina Vujovića, rukometnu legendu i odnedavno izbornika reprezentacije Katara, kako je davne 1987. također bio sportski gost Olimpijade.

- Pamtim te divne dane, kako me dočekala legendarna Kaja Ileš i svi ljudi iz Brođanaca, kako su mi otvarali vrata svojih domova. Zbog Olimpijade su Brođanci postali poznati u svijetu, a vjerujem kako će i pedesete biti velika atrakcija - rekao je Vujović.

Gošća Kaja Ileš

Među ovogodišnjim sportskim gostima Brođanaca bit će Kaja Ileš, legendarna rukometašica, koja je prvi put tu čast imala još davne 1977. (Prva je Olimpijada održana 1972., a nije bila održavana samo dvaput - zbog Domovinskog rata i COVID mjera.) Kaja Ileš tada je otvorila Olimpijadu zajedno s legendarnim košarkašem Krešimirom Ćosićem, a otad je bila gošća Olimpijade više od 30 puta.

Zanimljivo je i da je kao 12-godišnja darovita tenisačica olimpijski plamen upalila Donna Vekić. I ona se javila iz SAD-a i preko društvenih mreža pozvala sve na Olimpijadu, koje se rado sjeća. Ove godine ipak s drukčijim emocijama i kao osvajačica olimpijske medalje u Parizu. Nisu mogli ove godine doći, ali sve sudionike Olimpijade i sve goste Brođanaca pozdravila su i braća Anton i Patrik Lončarić, hrvatski veslački reprezentativci i također sudionici Olimpijskih igara u Parizu.

Glavni su organizatori i pokrovitelji Olimpijade Općina Bizovac, Osječko-baranjska županija, turističke zajednice Hrvatske, OBŽ-a i Bizovca, Športska zajednica OBŽ-a, uz sponzore, bez kojih Olimpijadu ne bi bilo moguće organizirati. n