Jedan od sustava navodnjavanja u VSŽ

Jedan od sustava navodnjavanja u VSŽ

VSŽ
22.8.2024., 15:45
Na raspolaganju još 170.000 eura

Uskoro novi poziv VSŽ-a za potpore poljoprivrednicima

VUKOVAR

Iz Vukovarsko-srijemske županije izvijestili su kako će drugi javni poziv za ostvarivanje potpora unapređenja poljoprivrede i ruralnog područja VSŽ-a u 2024. godini biti objavljen 16. rujna na službenoj mrežnoj stranici Županije. Naveli su kako će poziv objaviti sukladno Programu potpora unapređenja poljoprivrede i ruralnog područja VSŽ-a za razdoblje od 2023. do 2027., a preostala sredstva osigurana u županijskom proračunu iznose 170.616,49 eura.

Naime, prvi je javni poziv za potpore bio objavljen proljetos, a koncem svibnja potpisani su i uručeni ugovori korisnicima koji su ostvarili pravo na temelju prijave. Potpore je tada dobilo 20 prijavitelja, a ukupna vrijednost uručenih ugovora iznosila je 59.383,51 eura, uz najavu kako će preostala sredstva do osiguranih 230.000 eura za tu namjenu biti na raspolaganju kroz drugi javni poziv. S obzirom na relativno mali broj prijavitelja i činjenicu da je veći dio sredstava ostao neiskorišten, iz Županije su tada pozvali potencijalne korisnike da pomno prate što se sve i kako financira.

Poljoprivreda i ekološka proizvodnja

Potpore će odobravati za mjere u poljoprivredi i ekološkoj proizvodnji. Kada je riječ o poljoprivredi, moguće je aplicirati za sredstva za promociju i uvođenje profitabilnijeg načina biljne proizvodnje, sufinanciranje analiza i popravaka poljoprivrednog zemljišta, razvoj i unapređenje stočarske proizvodnje, potpore za zaštitu usjeva/nasada, unapređenje prerade poljoprivrednih proizvoda, ulaganje u obnovljive izvore energije, edukacije, stručno osposobljavanje i udruživanje, razvoj proizvodnje i marketing proizvoda. Mjere u okviru ekološke proizvodnje bit će njezino poticanje i diversifikacija te informiranje, edukacija i promidžba.

Prvi je javni poziv najviše bio fokusiran na razvoj stočarskog fonda, odnosno aktivnosti usmjerene na revitalizaciju svinjogojstva, a prihvatljive su aktivnosti bile i nabava i projektiranje solarnih panela, ekopoljoprivredna proizvodnja, ambalaže za preradu prehrambenih poljoprivrednih proizvoda, bušenje bunara i zdenaca, pri čemu je u konačnici tendencija bila na zaštiti usjeva od nevremena.

Za javni poziv koji će objaviti u rujnu potpore će odobravati za već odrađene aktivnosti te su prijavitelji obvezni priložiti račun o izvršenoj usluzi za aktivnost za koju se prijavljuju. Informacije tko se sve može prijaviti i pod kojim uvjetima zainteresirani mogu već sada pronaći na web-stranici Županije.