Izlog prodavaonice Bata sredinom 30-tih godina prošloga stoljeća

Izlog prodavaonice Bata sredinom 30-tih godina prošloga stoljeća

Borovo novine, arhiva
22.8.2024., 07:30
U TVORNICI BATA PAZILO SE NA SVAKI DETALJ

U prodavaonicama krpali čarape i nudili - pedikuru

Većina prodavača završila je školu organiziranu pri Prodajnom odjeljenju Bate

Ova će godina za tvrtku Borovo biti svojevrsna prekretnica s obzirom na to da ulazi u novo razdoblje poslovanja i dobiva novu vlasničku strukturu.

Pogled u budućnost nosi optimizam, no za mnoge je to pravo vrijeme za baciti pogled u prošlost i prisjetiti se vremena kada je to vukovarsko poduzeće počelo raditi i s koliko je domišljatosti plovilo gospodarskim vodama. Slučajno ili ne, u proteklih je nekoliko godina više autora pisalo o povijesti tvrtke, njezinim uspjesima i zanimljivostima koje su obilježile rad, a u lipnju je u Gradskom muzeju Vukovar postavljena izložba pod nazivom "Borovski spomenar u fotografiji", posvećena kulturnoj i industrijskoj baštini Borova naselja iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća te počecima stvaranja naselja i tvornice Borovo, koju je 1931. godine osnovao češki industrijalac Tomaš Bata i pokrenuo proizvodnju obuće na periferiji Vukovara.

Reklama za asortiman Borovo obuće iz 1940.

Reklama za asortiman Borovo obuće iz 1940.

Borovo novine, arhiva

Za izložbu su izabrali oko 400 fotografija od približno 5000 negativa arhivskih snimaka koje je Muzeju 2006. godine poklonila tvornica iz svoje arhive. Tri godine ranije povijest Borova bila je inspiracija za još jednu izložbu u Muzeju. Tada je u povodu 90 godina od proizvodnje prve cipele u tvornici Bata u perivoju dvorca Eltz održana svečana akademija i otvorena izložba portreta borovskih radnika autora Zvonimira Tanockog. Autor je stvorio iznimnu zbirku od više stotina fotografija radnika u njihovim ambijentima, od kojih je na izložbi izloženo 140, dok su ostale predstavljene na videoprojekcijama, a posjetitelji su mogli vidjeti i mnoštvo fotografija iz fundusa Muzeja koje su pratile razvoj tvornice Bata, uz predstavljenje povijesnih modela iz razdoblja od 1931. do 1991. godine.

Reklama za asortiman Borovo obuće u Borovo novinama

Reklama za asortiman Borovo obuće u Borovo novinama

Borovo novine, arhiva

Poseban osvrt na to važno vukovarsko poduzeće zabilježen je u posljednjem broju "Vukovarskoga zbornika", godišnjega glasila Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru. U tom je izdanju objavljen tekst Ivice Žabića, koji je pisao o prodavaonicama tvornice Bata, odnosno Borovo, širom dviju Jugoslavija tijekom 70 godina. Donio je kompletne podatke o trgovinama i njihov cjelovit popis.

Opsežan tekst donio je i niz interesantnih detalja, pa je navedeno i "sve ono što se obuva i obuhvaća stopalo, a što nije čarapa, cipela je!". Podsjetio je na negdašnji način gledanja na čarape, pedikuru i popravke cipela, uz navod kako je većina prodavača završila školu za prodavača organiziranu pri Prodajnom odjeljenju Bate. Uspješan je prodavač o čarapama morao znati koliko i o cipelama, pa su iz posebnih udžbenika učili kako prodati čarape i sitnu robu, koji se materijal koristi u njihovoj proizvodnji i kako ih pravilno obuvati. Nakon Drugog svjetskog rata prodavači su ženama diskretno govorili kako "ukoliko im ode očica, obavezno dođu u prodavaonicu gdje će ih stručno pokrpati". Tada je imati svilene ili najlon-čarape bio luksuz, pa su u Borovu znali koliko je važno ponuditi i kvalitetnu ulogu krpanja. U zapisima stoji i kako je u 50-im godinama prošloga stoljeća tvrtka u trgovinama nudila uslugu pedikure, odnosno njegovanja nogu.

Radnici Borova po završetku radne smjene

Radnici Borova po završetku radne smjene

Borovo novine, arhiva

S obzirom na to da je Borovo tijekom desetljeća bilo izvor prihoda za tisuće obitelji, ne čudi što svaka izložba ili kakav skup na kojemu se govori o njegovoj povijesti privuče velik broj onih koji se žele podsjetiti na ono što su zaboravili, doznati kakav novi podatak koji im je promaknuo i potražiti sebe i radne kolege na fotografijama, dok pripadnici novih generacija preko starih fotografija, videozapisa i sjećanja bivših radnika dobivaju uvid u prohujalo vrijeme kada je poduzeće raslo, širilo ponudu, pazilo na svaki detalj i bilježilo odlične rezultate.

Izložba Borovski spomenar u Gradskom muzeju Vukovar

Izložba Borovski spomenar u Gradskom muzeju Vukovar

Miroslav Šlafhauzer

Iz današnje su perspektive ovi podaci fascinantni i optimisti se nadaju kako bi bivši gigant uz stručno vodstvo mogao i u novim vremenima stvoriti nešto toliko značajno o čemu bi za 50 godina ljudi s divljenjem slušali i gledali na fotografijama. 

Portreti radnika Borova - izložba Zvonimira Tanackog

Portreti radnika Borova - izložba Zvonimira Tanackog

Zvonimir Tanocki
Portreti radnika Borova - izložba Zvonimira Tanackog

Portreti radnika Borova - izložba Zvonimira Tanackog

Zvonimir Tanocki