DARDAOtkrivena spomen-ploča u čast hrvatskim policajcima ubijenim 22. KOOLOVOZA 1991. u Dardi22. KOLOVOZA 2024.
OBŽ
22.8.2024., 19:41
Inicijativa Udruge Specijalne jedinice policije "Orao" Osijek

Otkrivena spomen-ploča u čast hrvatskim policajcima ubijenim 1991. u Dardi

Pripadnici tzv. JNA i pobunjeni Srbi na dnašnji su dan zarobili 12 pripadnika SJP-a "Orao" Osijek. U zarobljeništvu su ubijeni Darko Kušić i Mile Grbešić

DARDA

Na zgradi Osnovne škole Darda u Dardi danas je otkrivena spomen-ploča koju je postavila Udruga Specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata "Orao" Osijek. Na tom su mjestu 22. kolovoza 1991. pripadnici tzv. JNA i pobunjeni Srbi zarobili 12 pripadnika Specijalne jedinice policije "Orao" Osijek, od kojih su u zarobljeništvu mučki ubijeni Darko Kušić i Mile Grbešić. U počast zarobljenim i ubijenim suborcima članovi Udruge SJP "Orao" postavili su spomen-ploču, koju su otkrili Željko Kušić, brat ubijenog Darka Kušića, i Tomislav Grbešić, brat Mile Grbešića. Uz članove obitelji ubijenih policajaca i članove Udruge SJP "Orao" na čelu s predsjednikom Ilijom Vidićem, svečanosti su nazočili obnašatelj dužnosti župana osječko-baranjskog Mato Lukić, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Tomislav Bilandžić, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, načelnik Općine Darda Anto Vukoja, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, načelnik Općine Draž Stipan Šašlin, načelnik Općine Bilje Željko Cickaj, načelnik Općine Popovac Zoran Kontak i drugi uzvanici.

DARDAOtkrivena spomen-ploča u čast hrvatskim policajcima ubijenim 22. KOOLOVOZA 1991. u Dardi22. KOLOVOZA 2024.
OBŽ

- Prije svega želim zahvaliti Udruzi Specijalne jedinice policije "Orao" Osijek na inicijativi i postavljanju spomen-ploče kao trajnog zaloga i svjedoka prošlosti i onoga što se događalo tih dana u Dardi 1991. godine. Ovdje smo da bismo se poklonili dvojici pripadnika specijalne policije koji su zarobljeni zajedno s desetoricom svojih kolega te odvedeni u srpski logor i tamo mučki ubijeni. Zahvaljujem i što Udruga, zajedno sa svima nama i s njihovim obiteljima, čuva uspomenu na pripadnike specijalne policije, specijalne postrojbe na koju su Osječko-baranjska županija, Slavonija i Baranja i cijela Hrvatska iznimno ponosni jer je prva stala u obranu naše domovine kako bismo danas uživali u slobodi.

Ne odustaju, počinitelje žele privesti pravdi

- Na današnji dan u vrijeme Domovinskog rata Specijalna jedinica policije "Orao" Osijek bila je u akciji ovdje u Dardi, raspoređena u tri grupe, njih više od 30. Jedna grupa je, nažalost, zarobljena u zgradi osnovne škole, odvedeni su u zarobljeništvo i dvoje od njih tada je ubijeno. Uvijek se postavlja pitanje je li netko odgovarao za te zločine. Konkretno za ovaj događaj u Dardi pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu protiv Gorana Hadžića podignuta je optužnica. Protiv njega, kao i protiv Enesa Tasa, zapovjednika 51. motorizirane brigade koja je bila u sastavu Novosadskog korpusa, podnijeli smo i kaznenu prijavu. Međutim, obojica su umrla i postupci su obustavljeni. Naravno, policija time nije zadovoljna te i dalje radimo i tražimo individualnu odgovornost, znači neposredne počinitelje želimo privesti licu pravde - izjavio je Ladislav Bece.

Posebno je važno i što su ovdje pripadnici specijalne policije koji su bili u to vrijeme bili zajedno s, nažalost, zarobljenim i ubijenim kolegama. Važno je da oni danas djeci, učenicima, mladim ljudima prenose svjedočanstva, što je naša trajna zadaća kako se ne bi zaboravilo što se događalo na ovom području, na koji način i s kakvim mukama je nastala naša domovina - rekao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

DARDAOtkrivena spomen-ploča u čast hrvatskim policajcima ubijenim 22. KOOLOVOZA 1991. u Dardi22. KOLOVOZA 2024.
OBŽ

Državni tajnik MUP-a Tomislav Bilandžić istaknuo je da su svi nazočni došli izraziti zahvalnost i poštovanje zarobljenim i poginulim pripadnicima specijalne policije i njihovim obiteljima.

- Došli smo svjedočiti da njihova žrtva nije uzaludna i da je nećemo dati zaboravu. Republika Hrvatska nastala je u Domovinskom ratu i generacije koje su rođene poslije Domovinskog rata moraju to znati. Mi imamo obvezu svjedočiti istinu o Domovinskom ratu, o herojskoj obrani hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda koji su podnijeli veliku žrtvu tijekom Domovinskog rata da bi se danas živjelo u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Upravo su pripadnici specijalne policije bili prvi koji su stali u obranu Republike Hrvatske i osobno sam danas iznimno ponosan što sam ovdje među njima i što sam dio svoga ratnog puta proveo s njima u obrani Republike Hrvatske - naglasio je Bilandžić.

DARDAOtkrivena spomen-ploča u čast hrvatskim policajcima ubijenim 22. KOOLOVOZA 1991. u Dardi22. KOLOVOZA 2024.
OBŽ

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin kazao je kako se danas iskazuje počast braniteljima koji su dali svoje živote, osobito dvojici hrabrih pripadnika Specijalne jedinice policije Osijek koji su u Dardi zarobljeni i mučki ubijeni.

Ponestalo im je streljiva

Marko Pole je kao pripadnik ratne postrojbe Specijalne jedinice policije i pomoćnik zapovjednika iznio i detalje tih događanja. Grupa koju je vodio bila je u školi, no nakon dva dana i dvije noći borbe s pobunjenim Srbima i četnicima iz Srbije uključila se tzv. JNA s oklopim vozilima, a hrvatskim policajcima ponestalo je streljiva za daljnju borbu. Pokušali su pregovarati o razmjeni zarobljenih četnika za slobodan izlazak, no vojska je to odbila i zarobila ih te neke predala domaćim četnicima. Zarobljeni hrvatski policajci su nakon velikih tortura razmijenjeni nakon 25 dana, a tada su saznali da su dvojica njihovih kolega ubijena.

- Trebamo se prisjetiti i svih ostalih koji su bili tada zarobljeni, ali i svih dragovoljca Domovinskoga rata koji su imali izbora otići negdje sa svojim obiteljima, a odlučili su ostati ovdje i boriti se za slobodu i neovisnost svoje domovine Republike Hrvatske, koji su bili spremni žrtvovati svoje živote za nešto zaista neizvjesno. Iskazali su hrabrost koju trebamo iznimno cijeniti te im iskazati zasluženu zahvalnost, i mi i sve buduće generacije. I na ovom primjeru vidi se na koji je način izborna sloboda i neovisnost naše domovine Hrvatske - kazao je Vulin.

DARDAOtkrivena spomen-ploča u čast hrvatskim policajcima ubijenim 22. KOOLOVOZA 1991. u Dardi22. KOLOVOZA 2024.
OBŽ

O događajima iz 1991. godine govorili su načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece te Marko Pole, jedan od sudionika tadašnje akcije Specijalne policije u Dardi. 

DARDAOtkrivena spomen-ploča u čast hrvatskim policajcima ubijenim 22. KOOLOVOZA 1991. u Dardi22. KOLOVOZA 2024.
OBŽ