PUNITOVCI - OPG ŠKORVAGA, PAPRIKA, BERBA PAPRIKE ZA MLJEVENJE, 20. KOLOVOZA 2024.

OPG ŠKORVAGA

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
22.8.2024., 07:00
PAPRIKA JE DOBRO PODNIJELA SUŠU

“Crveno zlato” bit će od 22 do 25 € za kilogram

U obitelji Škorvaga jedinstvena je cijena za obje vrste - i slatku i ljutu mljevenu papriku

PUNITOVCI

Na površinama povrtlarskog Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Škorvaga u Punitovcima u tijeku je berba slatke i ljute paprike za mljevenje.

Iako je nicala i sazrijevala u uvjetima velike i dugotrajne suše, odnosno krajnje ekstremnog ljeta, dobro je to podnijela, pa se obitelj Škorvaga ne žali na njezin ovogodišnji urod. "Crveno zlato", kako ju zovu, posadili su na dva hektara, a cijena još nije precizirana. Prošle godine kilogram joj je ovdje bio, i za slatku i za ljutu, 20 eura.

- Cijena će joj biti između 22 i 25 eura za kilogram. Nama proizvođačima cijena za tu robu uvijek je premala jer ljudi nemaju više novca, slabije su i svinjokolje, tu je i prisutnost afričke svinjske kuge i odraz te bolesti na svinjogojstvo i svonjokolje u dvorištima, cijena radne snage otišla je gore... Stoga za nas proizvođače to neće biti neka cijena za mljevenu papriku - kaže Blaženka Škorvaga.

I ove će godine taj OPG svoju mljevenu papriku ponuditi svojim kupcima na svom štandu na Gradskoj tržnici u Đakovu te na osječkoj "autopijaci" po jedinstvenoj cijeni, bez obzira na to je li riječ o ljutoj ili slatkoj paprici, dok drugi proizvođači između njih znaju praviti cjenovnu razliku.

PUNITOVCI - OPG ŠKORVAGA, PAPRIKA, BERBA PAPRIKE ZA MLJEVENJE, 20. KOLOVOZA 2024.

OPG ŠKORVAGA

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Do sada Škorvage nisu smanjivale površine pod paprikom, no u sljedećem proizvodnom ciklusu, najavljuje povrtlarka Blaženka, svakako hoće.

- Od iduće godine površine pod njom ćemo prepoloviti, s dva hektara na hektar. Nema potrebe za više - kaže Škorvaga.

Izražen je problem radne snage. Satnica je sada pet do šest eura.

- Nije da narod neće raditi, nego nema radne snage, nema ljudi, mlađi svijet otišao je van - kaže Blaženka čije se "crveno zlato" na dva hektara bere obiteljski, familijarno. Neki povrtlari, poput onih u virovitičkom kraju, u nedostatku domaće radne snage premostili su taj problem posegnuvši za strancima poput radne snage iz Nepala, osiguravajući im smještaj i hranu. Kako doznajemo, brutoplaća radnicima iz Nepala na virovitičkim površinama pod povrćem (i voćem) iznosi 1200 eura.

Škorvage očekuju urod od dvije tone paprike za mljevenje – tona po hektaru, a da nije bilo tolike vrućine, urod bi bio, kaže Blaženka, veći za 200 do 300 kilograma. Prošle su godine Škorvage imali tri ture berbe. Bila je to, kaže Blaženka, najbolja paprika u posljednjih 15 godina toga OPG-a jer je dobila kišu kada joj je trebalo.

Škorvaga procjenjuje da će se njezina mljevena paprika na štandu na tržnici u Đakovu i na autotržnici u Osijeku naći za dvadesetak dana, no brojni kupci dolaze im po “crveno zlato” i na kućni prag, u Punitovce, jer je taj OPG već prepoznatljiv po svojoj robi. n