U tompojevačkoj općini nastoje ulagati i u objekte za društveni život mještana
OPĆINA TOMPOJEVCI
21.8.2024., 07:00
PROŠLI IM PROJEKTI OD 10 GODIŠNJIH PRORAČUNA

Tompojevci grade igrališta, dječji vrtić, saniraju deponij

Posebno je značajna gradnja dječjeg vtića, jer dosad ga u pet sela nisu imali

TOMPOJEVCI

Unazad godinu dana prošla su im 23 projekta ukupno vrijedna više od četiri milijuna eura, što je čak deset godišnjih proračuna te omanje općine na istoku Hrvatske. Riječ je o Općini Tompojevci, čiji će načelnik Milan Grubač istaknuti upravo potonju činjenicu i spomenuti kako izvorni prihodi u općinski budžet na godinu ne dosežu do 400.000 eura. Uzgred, u istom periodu ukupno su aplicirali 31 projekt.

Spomenuti višemilijunski iznos od iznimnog je značenja za tompojevačku općinu, u čijem je sastavu pet sela - Tompojevci, Mikluševci, Čakovci, Berak i Bokšić - u kojima je ukupno 500-tinjak domaćinstava. Pripada im i naselje Grabovo, no tamo danas, još od Domovinskog rata, ne živi nitko....

- U tom je iznosu i naš općinski udio, jer odobrene projekte moramo sufinancirati nekad s 10 ili 30 posto, pa s obzirom na naš budžet, oprezno radimo, jedan po jedan projekt završavamo kako bismo mogli dalje raditi i ulagati - objašnjava načelnik. Općina Tompojevci je, valja pritom reći, dijelom Razvojne agencije TINTL, aktivno rade na pripremi projekata, a za sredstva se javljaju na razne natječaje, od ministarstava, preko fondova, do zaklada.

Projekt koji im je pak među posebno značajnim jest izgradnja dječjeg vtića u općinskom središtu - prvog i jedinog, jer dosad ga u pet sela nisu imali.

- Radovi su krenuli prošle godine, građevinski dio završen je, sad su u tijeku unutarnji radovi i slijedit će opremanje - kaže načelnik Grubač i dodaje kako mu je i osobno to najdraži projekt jer je "nezamislivo u 21. stoljeću nemati dječji vrtić", a potrebe, dakako, postoje. Dosad su imali tek igraonicu u Bokšiću, a novi vrtić u Tompojevcima, koji će primati 35 mališana u dvije odgojne skupine, počet će rad, očekuje se, krajem ljeta 2025. godine.

- Kad smo pripremai projekt, imali smo u općini 54 vrtićke djece, pa se nadamo u nekom budućem vremenu, i pokraj baka-servisa, možda i proširenju objekta - dometnut će Grubač o investiciji teškoj milijun eura.

Gradnja prvog dječjeg vrtića na području Općine Tompojevci
OPĆINA TOMPOJEVCI

Kada je riječ o djeci i mladima, u Općini su zadovoljni i što će u svih pet naselja, što, kaže Grubač, nije čest sučaj u manjim sredinama, u godinu i pol imati nova i moderna dječja igrališta. Gotova su igrališta za djecu u Berku, Čakovcima i Mikluševcima, sada će se graditi u Tompojevcima i Bokšiću. K tome, grade i multifunkcionalno igralište za mlade u Tompojevcima, za male sportove, a isto će biti i u Čakovcima. Dosad su, naime, imali tek jedno, staro 20-ak godina, u Berku. Ulažu k tome i u društvene objekte....

U Mikluševcima je izgrađeno dječje igralište
OPĆINA TOMPOJEVCI

Ovih dana kreće još jedan značajan projekt, a to je sanacija dugogodišnjeg divljeg deponija na rubnom dijelu Mikluševaca, gdje je, među ostalim, završavala i golema količina građevinskog otpada u godinama poslijeratne obnove. Još prije sanirana je slična lokacija na području Grabova. Planom sanacije prva faza stoji oko 72.000 eura, jednako toliko stajat će i druga, planirana za sljedeću godinu.

U tompojevačkoj su općini krenuli i u provedbu projekata ozelenjavanja, s 2000 novih sadnica.

- Bilo je malo nerazumijevanja mještana zbog uklanjanja ranijih stabala, no na zboru mještana objašnjena je nužnost toga, što zbog starih i opasnih stabala, što zbog novog drvoreda koji će ostaviti mjesta i za buduće biciklističke staze - kazuje načelnik Milan Grubač, dok će među ovoljetnim aktualnostima izdvojiti i podjelu 500-tinjak plavih i žutih kanti, uz jednu, kako kaže, neuobičajenost. Svako će domaćinstvo, naime, dobiti i besplatnu kantu s tri odjeljka za razdvajanje otpada unutar doma.

Sva domaćinstvaa dobila su i kućne kante za razdvajanje otpada
OPĆINA TOMPOJEVCI