Požar u Županji
JVP Županja
21.8.2024., 07:15
JAVNA VATROGASNA POSTROJBA ŽUPANJE

Lani su županjski vatrogasci odradili 2133 sata u 401 intervenciji

Intervencija u prometu bilo je 100, a one na državnim cestama D55 i D214, te na autocesti A3, vrlo su složene i teške

ŽUPANJA

U posljednje tri i pol godine, otkako je osnovana, Javna vatrogasna postrojba Grada Županje opravdala je svoje postojanje, a zapovjednik Vladimir Balentović ističe da su se isprofilirali i postali prepoznatljivi kao ustanova koja dobro obavlja svoj posao što se tiče vatrogasne djelatnosti, ne samo u svome gradu nego i u cijeloj Hrvatskoj. U izvješću o radu za 2023. godinu, koje je jednoglasno usvojilo i Gradsko vijeće, vidljive su brojne aktivnosti JVP-a kroz operativni rad, odnosno teorijsku nastavu i praktične vježbe.

Lani su imali 100 intervencija u prometufoto: JVP Županja
JVP Županja

Među ostalim, jednom tjedno, u cilju održavanja visoke intervencijske spremnosti, članovi postrojbe, ukupno njih 13, obavljaju vježbu s članovima DVD-a koji i dalje djeluje s 21-im operativnim vatrogascem. Čine sve i ulažu maksimalne napore kako bi uvijek bili na visini zadatka - što spremniji, profesionalniji, a sve u suradnji s Vatrogasnom zajednicom VSŽ-a i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. Redovito organiziraju i vatrogasne vježbe, sudjeluju u natjecanjima vatrogasaca, provode i preventivne aktivnosti u zaštiti od požara, a konstano rade i na implementaciji novih tehnologija u vatrogastvo. U prošloj je godini JVP Županje odradio 401 intervenciju gašenja požara, tehničkih i drugih intervencija, većinu uz operativnu i logističku pomoć članova DVD-a. Među njima je bilo 25 požara, 357 tehničkih intervencija i 19 ostalih. Zabilježeno je 100 tehničkih intervencija u prometu, 166 na objektima i 91 na otvorenom prostoru, a sudjelovali su i u 19 intervencija spašavanja (liftovi, otvaranje stana, prenošenje bolesnika, spašavanje životinja…). Kroz 401 intervenciju odradili ukupno 2133 sata, sudjelovalo je ukupno 877 vatrogasaca, a bilo je uključeno ukupno 530 vozila. U odnosu na 2022. godinu, kada je broj intervencija na operativnom području grada Županje bio 147, vidljivo je njihovo znatno povećanje u 2023.. Od ukupno 25 požarnih intervencija zabilježeno je 8 požara na stambenim i gospodarskim objektima, požari na otvorenom činili su 40 posto požarnih intervencija, a opožarena površina procijenjena je na 2,5 hektara. Što se tiče djelovanja u prometu, spašavanje na državnim cestama D55 i D 214 i dijelu autoceste A3, koje su u njihovoj nadležnosti, intervencije su uvijek vrlo složene i teške, sa čestim smrtnim ishodima, što zahtijeva konstantnu obuku i pripremu vatrogasaca. Županju je 19. srpnja prošle godine zahvatilo jako olujno nevrijeme koje je s pričinilo golemu materijalnu štetu, a vatrogasci JVP-a su s kolegama iz DVD-a odradili oko 200 intervencija.

REDOVITO ODLAZE U ISPOMOĆ KOLEGAMA

Županjski vatrogasci redovito odlaze i u ispomoć kolegama na priobalno područje u protupožarnoj sezoni, a sudjelovali su i u gašenju velikog požara u tvrtki "Drava International" u Osijeku. Osnovna sredstva za financiranje JVP-a Županje osiguravaju se u državnom proračunu temeljem minimalnih financijskijskih standarda za decentralizirano financiranje redovitih djelatnosti postrojbi, te iz proračuna Grada Županje. Osim u redovito održavanje vatrogasnih vozila i opremu, kontinirano se ulaže i u obuku i dodatno osposobljavanje vatrogasaca.

U znak zahvalnosti na velikoj pomoći sugrađanima nakon olujnog nevremena i svemu što čine za lokalnu zajednicu, vatrogascima je lani, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručena Posebna povelja Grada.

Zapovjednik JVP-a Županje Vladimir Balentović
JVP Županja