USR
20.8.2024., 19:18
SPORTSKA REKREACIJA NA SELU UDRUGE SPORT ZA SVE

Dječji festival uz 15 godina Podravca

SOPJE

U sklopu obilježavanja 15 godina postojanja, Udruga sportske rekreacije Sport za sve "Podravac" Sopje u mjesnom parku "Ledinka" organizirala je 4. Dječji festival sportske rekreacije na selu.

USR
Robert Turkalj

Manifestaciju je otvorio prvi predsjednik udruge Josip Matić, a festivalski program sadržavao je prigodnu izložbu pod nazivom "Naših 15 godina", kojom su prikazane aktivnosti i uspjesi uudruge. Dio programa imao je "gurmanski" karakter, pa su se organizatori potrudili da gostima i sudionicima omoguće sudjelovanje u pripremanju starih jela i sezonskih slastica – kuhanju i pečenju kukuruza, pucanju pucavki, kuhanju šuljeva – barskih oraha, kuhanju graha u zemljanim posudama i pečenju ribe. Zahvaljujući prisutnosti nekoliko ukrajinskih izbjeglica koji borave u Višnjici, prikazano je i pripremanje ukrajinskog boršča, ukrajinskih sarmi i ostalih slastica. Osim u pripremanju, svima je omogućeno sudjelovanje i u degustaciji pripremljenih jela.

Robert Turkalj
Robert Turkalj

Od sportskih aktivnosti organizirano je natjecanje u dvjema disciplinama – u staroj igri pincekanju i alki u tačkama. U toj disciplini natjecalo se devet ekipa (parova), a prvo mjesto i zlatne medalje osvojili su Zlatan Špoljarić i Petra Marković, bivši dopredsjednik i sadašnja dopredsjednica udruge. Drugo mjesto nakon tri pripetavanja osvojili su Mijo Grgić i Marko Marković, a treće mjesto osvojili su Josip Matić i Božica Šantak, prvi predsjednik i sadašnja predsjednica Udruge sportske rekreacije "Podravac" Sopje. Pobjednicima je čestitao i načelnik Općine Sopje Berislav Androš. Dugogodišnji organizator sopjanske manifestacije Jozo Šantak prisjeća se da je udruga 2015. godine sudjelovala na 21. hrvatskom festivalu sportske rekreacije na selu u Paljuvu nedaleko od Zadra, gdje je u disciplini alka u karioli osvojila srebrnu medalju. Šantak kaže da sopjanska udruga obilježava 15 godina postojanja, ali se Sopjani sportskim aktivnostima i organiziranjem natjecanja u starim sportovima bave već više od 40 godina.

Robert Turkalj

Na 4. Dječjem festivalu sportske rekreacije na selu revijalno su prikazane natjecateljske discipline pripremljene i prijavljene za nedjeljnu, 50. Olimpijadu starih športova u Brođancima, a u dobrom raspoloiženju bilo je i glazbe i plesa.

Robert Turkalj