slavonija...vinkovci...20.08.2024.sredisnji gradski park; najavna konferencija 59. vinkovackih jeseni; najavili - marko sabljakovic (scenarij), marija liscic drmic (procelnica upravnog odjela za kulturu i turizam grada vinkovci), ivan bosancic (gradonacelnik i predsjednik organizacionog odbora 59. vinkovackih jeseni) i stjepan djurkovic (tajnik vinkovackoh jeseni);
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
20.8.2024., 19:15
Pod motom “Ruke šokačkih uspomena”

59. Vinkovačke jeseni od 13. pa do 22. rujna

VINKOVCI

U parku na Trgu bana Šokčevića predstavljen je program ovogodišnjih, 59. Vinkovačkih jeseni, što će se održavati od 13. do 22. rujna pod motom "Ruke šokačkih uspomena".

- Pozivam sve da dođu u Vinkovce, uživaju u tradicijskoj kulturi i dožive ovu manifestaciju u punom smislu. Ona je red tradicije, gastronomije, zabave i najboljih domaćina na svijetu. Svi oni koji uživaju u tradicijskoj kulturi, ponajprije naši KUD-ovi, pridonijeli su da smo danas narasli u ono što jesmo, a to je da smo najveća manifestacija tradicijske kulture u Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić, predsjednik Organizacijskog odbora Jeseni, na najavnoj konferenciji, na kojoj su govorili i tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković, gradska pročelnica za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić i autor scenarija i redatelj svečanog otvorenja Marko Sabljaković.

Stjepan Đurković najavio je da će Jeseni i ove godine započeti Županijskim folklornim večerima 13. rujna, koje će trajati šest dana. Očekuje se dolazak 50 folklornih skupina s područja najistočnije županije. Za 14. rujna najavio je Međužupanijsku dječju smotru, a dan poslije, u nedjelju, mimohod je dječjih folklornih skupina u kojemu će sudjelovati više od 60 skupina s više od 2500 folkloraša.

- Državna smotra hrvatskog izvornog folklora na rasporedu je 21. rujna. Tijekom prve večeri 14 županija prikazat će svoje programe, a u nedjelju je drugi dio. Mimohod sudionika 59. Vinkovačkih jeseni u nedjelju, završnog dana, najbogatije je što imamo na Vinkovačkim jesenima. Bit će 75 KUD-ova, zaprege, jahači i nadamo se lijepom vremenu – rekao je Đurković.

- "Ruke, viš, sinko, ve naše ruke. Znaš kol'ko je tu uspomena, uspomena našeg života". Upravo ovom rečenicom otvorit ćemo ovogodišnje izdanje Vinkovačkih jeseni u petak, 20. rujna. Mogu reći kako probe traju vrlo intenzivno, predano i marljivo se pripremamo – rekao je Marko Sabljaković.

Na starom će mjestu svih dana biti Vinski šor i popularni Bircuz, Dvorište ideja je u Lapidariju Gradskog muzeja, na Slavonskom sokaku na Trgu Vinkovačkih jeseni bit će štandovi lokalnih obrtnika, a navečer se izmjenjuju tamburaši. Lovci i ribolovci svakodnevno će kuhati fiš, peći ribu i pripremati čobanac, koji će Vinkovčani i njihovi gosti moći, naravno, besplatno kušati.

Na ovogodišnjim je Jesenima i niz koncerata: Parni valjak, Zsa Zsa, Vatra, Caprio, Garavi, Klapa Rišpet i Ivo Amulić, Z++, Slavonske lole i Ivan Šebalj & The Bechars, a završnog je dana koncert grupe Dalmatino.

Marija Liščić Drmić najavljuje kao novost turistički vlakić i ponovno Sajam rukotvorina na Slavonskom sokaku, ali i da će 19. rujna pod šatorom biti izbor za Miss Vukovarsko-srijemske županije.