U tijeku su radovi na sanaciji škole u Bošnjacima, kolovoz 2024.snimila Marija Lešić Omerović

U tijeku su radovi na sanaciji škole u Bošnjacima

Marija Lešić Omerović
19.8.2024., 07:35
ŽIVOT SE VRAĆA U NORMALU

Škola u Bošnjacima će dočekati učenike, rok za vrtić je 15. listopada

Nastava će od rujna biti organizirana u desnom krilu zgrade, u dvije smjene

BOŠNJACI

Nakon prirodne nepogode koja je prvog dana srpnja pogodila Općinu Bošnjaci, kada je suhi led veličine teniske loptice u pola sata potukao selo i nanio velike materijalne štete, život se na tome području vratio u normalu i u Općini su, kaže, načelnik Andrija Juzbašić, nastavili uobičajene aktivnosti i provedbu infrastrukturnih projekata za čije su im sufinanciranje iz raznih izvora odobrena nepovratna sredstva. Općini je Vlada RH iz državnog proračuna osigurala pet milijuna eura za hitnu sanaciju štete na stambenim i ostalim oštećenim objektima i sredstva su uplaćena na račun Općine.

Prema njegovoj računici, riječ o oko 1400 obiteljskih kuća, a obnova krova u prosjeku je stajala približno 3000 eura. Preostalim će iznosom, nada se, pokriti oštećene fasade i prozore, odnosno uništene rolete na kućama. Za sanaciju krova ostalo je još 20-ak kuća koje se rješavaju.

Procedura

- Mi smo u Općini svima u selu izdali potvrde na temelju kojih su preuzimali crijep, letve, kubure. Sada sve to zbrajamo, isporučitelji građevnog materijala donose nam potvrde, otpremnice, račune, sve provjeravamo, i treba u potpunosti poštovati utvrđenu proceduru. Potom idemo na Općinsko vijeće i za sva domaćinstva donosimo odluku o podmirenju računa isporučiteljima materijala i onda bi to trebalo biti gotovo - pojasnio je Juzbašić. Dodaje da se do 21. kolovoza u Registar šteta moraju unijeti štete u poljoprivredi, a zatim će Vlada donijeti odluku o iznosu obeštećenja.

Vrtić u izgradnji u Bošnjacima, kolovoz 2024.snimila Marija Lešić Omerović

Vrtić u izgradnji u Bošnjacima

Marija Lešić Omerović

A intenzivno se radi na sanaciji Osnovne škole fra Bernandina Tome Leakovića, gdje su štete procijenjene na 80 posto. Ravnateljica Helena Jovanovac ističe da su u tijeku sanacija krova i unutarnji radovi te vjeruje da će do 9. rujna, kada počinje nova školska godina, biti spremni za prihvat učenika. Nastava će biti organizirana u dvije smjene, u desnom krilu škole koje je manje stradalo, a do kraja kalendarske godine zgrada bi trebala biti kompletno obnovljena, pa bi se u drugom polugodištu mogli vratiti jednosmjenskom radu.

Pomaže Župa

Zbog objektivnih je okolnosti prolongiran rok završetka izgradnje i opremanja dječjeg vrtića, kojemu su u nevremenu oštećeni solari i krov. Radovi su se sada zahuktali, stigla je i oprema, a potpuni se završetak, kaže načelnik, očekuje 15. listopada. Potom slijedi tehnički pregled i ishođenje suglasnosti za početak rada, pa će ove jeseni mališani iz Bošnjaka pohađati vrtić u svome selu. Bit će podružnica Dječjeg vrtića Maslačak u Županji, kapacitet je 70 polaznika i ondje će biti formirane tri odgojne skupine.

U sanaciji krovova pomagali su i učenici, Bošnjaci 2024.foto: Župa Bošnjaci

U sanaciji krovova pomagali su i učenici

Župa Bošnjaci

U pomoć župljanima kojima su kuće ostale nepokrivene, a ne mogu ih pokriti sami, priskočila je Župa sv. Martina, koja je organizirala radne akcije, a odazvali su se i učenici… Župljani su pomogli i u sanaciji krova župne kuće i crkve. Župnik Josip Levaković zahvalio je svima na velikoj pomoći i svima onima koji svojim novčanim prilozima brinu o obnovi svoje župne crkve i o potrebitim župljanima. Dodaje da je preostalo još župljana kojima je potrebno sanirati krovove.

- Velik broj lajkova neće pomoći, dovoljan broj vjerničkih srdaca i složnih ruku - sigurno hoće! - apelirao je. 

Uz pomož župljana pokrivena je i župna crkvafoto: Župa Bošnjaci

Uz pomož župljana pokrivena je i župna crkva

Župa Bošnjaci