Brza cesta Virovitica - Zagreb
icv.hr
19.8.2024., 07:02
NAPREDUJE GRADNJA BRZE CESTE

Radi se na glavnoj trasi i čvorištu Špišić Bukovica

Ukupna vrijednost svih dosad ugovorenih radova iznosi 130 milijuna eura. Svi bi radovi trebali biti završeni do kraja 2027.

Ako se "navirite" s obronaka Bilogore kod Špišić Bukovice prema Virovitici, jasno ćete vidjeti cestu koja vijuga kroz ovaj dio Slavonije. To raste "žila kucavica daljnjeg gospodarskog razvoja" ovog dijela Virovitičko-podravske županije – brza cesta koja će ovaj dio Hrvatske kvalitetnije i brže spojiti s metropolom. Ta je cesta želja već tridesetak godina, a povijest će pisati kako se počela graditi u mandatu virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, ali i veliku podršku Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, koji je svojedobno kazao kako je ova brza cesta jedan od prometnih prioriteta Hrvatske.

Prošle godine započeli su radovi na najvažnijem projektu brze ceste prema Zagrebu, na dijelu od Virovitice do Bjelovara, uključujući čvor Virovitica i dionicu Virovitica – Špišić Bukovica, dugu 5,6 km, vrijednu 28,9 milijuna eura. Paralelno, s bjelovarske strane radovi se izvode na dionici Farkaševac – Bjelovar, vrijednoj 49,9 milijuna eura. Nedavno je potpisan ugovor za dionicu Bjelovar – Bulinac, dugu 9,38 km, vrijednu 56 milijuna eura. Ukupna vrijednost svih ugovorenih radova iznosi 130 milijuna eura. Preostala dionica Bulinac – Špišić Bukovica, duga 30 km, još čeka natječaj. Brza cesta do Bulinca gradit će se paralelno s ostale dvije dionice koje su već u izgradnji: Farkaševac – Bjelovar te Virovitica – Špišić Bukovica. Očekuje se da će svi radovi biti završeni do kraja 2027. godine, što će omogućiti vožnju od Virovitice do Zagreba za samo 60 minuta.

Radi se i na trasi Podravske brze ceste

Inače, uz brzu cestu radi se i na trasi buduće Podravske brze ceste (Varaždin – Ilok), dionica Suhopolje – Slatina dužine 23 km. Za tu dionicu izdana je lokacijska dozvola te se rješavaju imovinskopravni odnosi vezani za ishođenje građevinske dozvole, a procjena troškova izgradnje je 58,3 milijuna eura. Uz nju, prošle godine izdana je i građevinska dozvola te su riješeni imovinskopravni odnosi za prvu fazu obnove državne ceste D2, dionica Suhopolje – Sladojevci, koja je ukupne dužine 14,8 km.

- Virovitičko-podravska županija jedina je županija koja nema ni kilometar brze ceste, ni kilometar autoceste i to će se ovim projektom promijeniti. Brza cesta puno će značiti i za Viroviticu i za cijelu Virovitičko-podravsku županiju. Ona će generirati i rast gospodarstva i rast životnog standarda, kako na području Virovitice tako i naše županije, ovog dijela Slavonije – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

U tijeku su radovi na glavnoj trasi, ali i na čvorištu u Špišić Bukovici. Izvode s visoki nasipi na lokacijama gdje će biti objekti poput mosta Krajina, vijadukta Golo Brdo preko pruge te visoki nasipi oko tunela i na županijskoj cesti 42. Nasipavanje se obavlja prema određenim visinama objekata, a visoki nasip kao pristupna cesta prelazi preko tih objekata. Paralelno se izvode radovi na unutarnjoj odvodnji, uključujući oborinska okna i slivnike.