stari gradac vrtićprilog vpž, kolovoz 2024.
kristijan toplak
19.8.2024., 07:01
DEMOGRAFSKI PROJEKT U STAROM GRACU

Pri kraju adaptacija stare škole u vrtić - primat će 54 djece

Traju završni radovi na rekonstrukciji stare škole u Starom Gracu, koja će biti područni odjel Dječjeg vrtića "Potočnica" Pitomača. Virovitičko-podravska županija poznata je po gradnji ili potpunoj adaptaciji dječjih vrtića, pa ih je unazad nekoliko godina izgrađeno petnaest. Osim ovog u Starom Gracu, ove jeseni djeca će u nove odaje vrtića u Orahovici, a grade se i dječji vrtići u Špišić Bukovici i Mikleušu. Tako će sva djeca na području županije imati svoje mjesto u vrtiću.

- U posljednjih nekoliko godina na području naše županije izgrađeno je ili potpuno adaptirano 15-ak vrtića. Upravo ti projekti imaju važnost za razvoj i prosperitet svake naše općine, svakog manjeg mjesta. Oni su demografski projekti, imaju veliko značenje i poticaj su roditeljima da šire svoju obitelj i ostaju u ruralnim krajevima. Jer, kako kažu: ako se kuća gradi od temelja, tada se društvo gradi od dječjeg vrtića – rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Radovi u Starom Gracu izvode se u sklopu provedbe projekta "Rekonstrukcija i opremanje područnog vrtića u Starom Gracu" na temelju sklopljenog ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koji se 100-postotno financira sredstvima Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. kroz podmjeru 7.4 "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" provedba tipa operacije 7.4.1 "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu".

Prema pedagoškom standardu, adaptirani objekt u Starom Gracu udovoljavat će uvjetima za pružanje ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za 54 djece različitih dobnih skupina. Projektiranom adaptacijom u funkciji će biti sljedeće jedinice: za jasličku dob za 12 djece uzrasta od 12 do 36 mjeseca, za vrtićku dob za 20 djece uzrasta od 3 do 5 godina, za vrtićku dob za 22 djece uzrasta od 5 do 7 godina. Ugovor o rekonstrukciji stare škole Stari Gradac u područni odjel Dječjeg vrtića "Potočnica" potpisan je s izvođačem radova Slavić-inženjering d.o.o. iz Virovitice u vrijednosti od 742.087,93 eura s PDV-om, dok će stručni nadzor nad radovima obavljati CROMING d.o.o. iz Pitomače.