Donatori Carmen i Ivica Perković iz Francuske

Donatori Carmen i Ivica Perković iz Francuske

Petar Žarković, arhiva
19.8.2024., 20:03
CRVENI KRIŽ SLATINA

Dobrih ljudi uvijek ima i ustrajno nam pomažu

SLATINA

Otkako postoji Gradsko društvo Crvenoga križa u Slatini, a osobito poslije Domovinskog rata u novostvorenoj hrvatskoj državi, do punog izražaja dolazi humanitarno i posredničko djelovanje te organizacije. Osim što provodi vlastite projekte kojima pomaže poboljšati životne uvjete socijalno ugroženim i obiteljima s brojnom djecom, slatinski Crveni križ mjesto je gdje se obraćaju pojedinci i predstavnici organizacija koji, ponukani humanošću, žele pomoći ljudima u potrebi.
Među takvima su Ivica Perković iz Orahovice, koji od šezdesetih godina kao ekonomski emigrant živi u Francuskoj, njegova supruga Carmen i njihova prijateljica Josett Mistral Marin – Roig, koji su 1992. u mjestu Toulouges nedaleko od regionalnog središta Perpignana blizu granice sa Španjolskom osnovali humanitarnu udrugu Bratstvo Katalonije i Hrvatske (Fraternite Catalogne – Croatie). Ubrzo im se priključio umirovljeni liječnik Pierre Cholatt Namy sa svojom udrugom Medicinska pomoć i prisutnost (Medicine Aide et Presence) i njihovom zaslugom desetci tegljača humanitarne pomoći stizali su u Slatinu. Kasnije su francuske bolničke postelje, invalidska kolica i druga sanitetska pomagala dopremani i u Viroviticu, Našice, Donji Miholjac, Orahovicu, Voćin, Zagreb, Osijek, Sisak, Petrinju, Vinkovce, Ilok, Vis, u bosansku Posavinu, Rumunjsku… I tako već više od 30 godina.
Među najznačajnijim donatorima humanitarne pomoći za Hrvatsku od 1992. godine je i Michael Joseph Trott, direktor i voditelj engleske humanitarne organizacije Mustard Seed Relief Missions, a od 2006. godine voditelj novoosnovane udruge Living Life.

Donator Mick Trott iz Engleske

Donator Mick Trott iz Engleske

Crveni križ Slatina, arhiva

Mick i njegova supruga Lynda u gradiću Eastbourneu još uvijek organiziraju prikupljanje i slanje božićnih paketića za djecu ("Love in the box") na slatinskom području. Oni su stručnjaci za rad s djecom s poteškoćama u razvoju, što su pokazali i prigodom dolazaka u Hrvatsku. Zbog 25 godina darivanja djece u Hrvatskoj Trott je prošle godine pozvan u Osijek na središnju hrvatsku proslavu krunidbe britanskoga kralja Charlesa III. i kraljice Camille.      
Ovih dana slatinski Crveni križ dobio je još jednu vrijednu donaciju.

Donatorka Mirela Matijević iz Njemačke

Donatorka Mirela Matijević iz Njemačke

Vladimir Jelenčić

Obitelj Mirele i Petra Matijevića iz Slatine, koja je na privremenom radu u Münchenu, darovala je slatinskoj organizaciji radne kute, hlače, novu medicinsku i drugu radnu odjeću. Riječ je o donaciji nekoliko stotina komada odjevnih predmeta vrijednih više od 3000 eura. Dostavljeno je 208 muških i ženskih mantila, 833 para muških i ženskih hlača i 152 kute. Prema riječima zahvalnog ravnatelja GDCK-a Slatina Vladimira Jelenčića, ta će oprema biti podijeljena zdravstvenim ustanovama na području Virovitičko-podravske županije.