ĐAKOVOS dva neuvjerljiva loga i crtežom hrvatske trobojnice u zaglavlju nepoznate skupine ovih dana po Đakovu pokazuju građanima "certifikat Udruge gluhih za osobe s invaliditetom i sromašna djeca", tražeći od njih novac. U dnu tabele koju trebaju ispuniti "donatori" stoji da je minimum donacije ni manje-ni više nego 20 eura.kolovoz 2024.
facebook
17.8.2024., 07:00
STIŽU SA STRANIM "TABLICAMA"

Nasrću na Đakovčane da im daju bar 20 eura - "za centar za djecu"

Ulaze ljudima u vozila, salijeću ih po parkinzima trgovačkih centara, pokazuju sumnjivi "certifikat"...

ĐAKOVO

S dva neuvjerljiva loga i crtežom hrvatske trobojnice u zaglavlju nepoznate skupine ovih dana po Đakovu pokazuju građanima "certifikat Udruge gluhih za osobe s invaliditetom i sromašna djeca", tražeći od njih novac. U dnu tabele koju trebaju ispuniti "donatori" stoji da je minimum donacije ni manje ni više nego 20 eura!

"Želimo izgraditi međunarodni centar molim vas pomozite tražim bilo što što će pomoći hvala vam", stoji u zaglavlju "certifikata" bez ikakvih znakova interpunkcije. U tabelu je nažvrljano 15-ak prezimena i "donacije" od 20, 30, 40, 50 eura..., no bez podataka o vjerodostojnosti "donatora".

Ovih su dana brojni Đakovčani na svojim Facebook profilima ljutito i ogorčeno to prokomentirali, slažući se svi u ocjeni kako je riječ o još jednom pokušaju prijevare građana i to ne "s kojim eurom", nego "donacijom" od minimalno 20 eura, a u komentarima su brojni pozivali i policiju da uhodanoj skupini ili skupinama i njihovim namjerama prijevare, ali i neugodnim nasrtanjima na građane, stane na kraj. Kako doznajemo, Đakovčanima nepoznate osobe, držeći u rukama nepismeni "certifikat", salijeću ljude, pa i vrlo nasrtljivo, na parkiralištima trgovačkih centara po gradu... Jedni su ih vidjeli, pa i fotografirali, kako, prije nego što se rasporede "po terenu", izlaze iz vozila s poljskim, mađarskim registracijskim oznakama... Svi koji su ih nešto pitali, otvoreno izrazili sumnju u "certifikat", "akciju prikupljanja sredstava" i postojanje navedenih udruga doživjeli su brzo udaljavanje tih neznanaca s mjesta pokušaja "prikupljanja donacija".

- Ne nasjedajte na ove prijevare i upozorite vaše starije da ove udruge ne postoje - napisao je Đakovčanin Luka M. na Facebooku, a njegova objava naišla je na pravu kanonadu komentara i proživljenih iskustava s tom očito dobro uhodanom mrežom "humanitaraca".

- Ja sam jednom nasjela na parkingu jednog trgovačkog centra; doslovno mi je sjela u auto, nudim joj pet eura, kao - minimum je 20, pokazujem rukom da nemam, uzme i to, ja tražim bilo što čime će potvrditi identitet, nešto rukama maše tipa mora ići, zbrisala je čas posla. Onda sam vidjela objavu na jednom portalu i ne bi dugo pa naletim na drugu u drugom trgovačkom centru. Priđe mi, mašim se za torbu, ona stoji, čeka... ja njoj - zvat ćemo policiju da doniraju i oni. Čovječe, brza je kao strijela, samo je nestala - napisala je Valentina Z.

- Ima ih posvuda, jako dobro čuju i jako lijepo znaju odgovoriti kad im zaprijetiš policijom i oduzmeš papir - jedan je od komentara.

U razgovoru s gađanima bez korisnih informacija

"S obzirom na to da su se navedene osobe iz dojave do dolaska policijskih službenika udaljile s prostora TC-a, u obavljenim razgovorima s građanima nisu došli do korisnih informacija kako bi se nad navedenima provelo krimistraživanje, tj. utvrdili elementi protupravnog ponašanja", očitovanje je PU na dojavu o lažnoj akciji iz kojeg je vidljivo da građani na ovakve slučajevee više ne odmahuju rukom, već zovu policiju.

Skupina "humanitaraca" ili više njih, stoji u komentarima na FB-u, viđena je i u Našicama, Osijeku, Zagebu, Šibeniku, Splitu, na Viru...

Tragom reakcije brojnih Đakovčana poslali smo upit o svemu policiji, PU osječko-baranjskoj, iz koje je stiglo očitovanje da je PP Đakovo 12. kolovoza u 19.52 preko aplikacije e-opažaj zaprimio dojavu kako u Đakovu, u Ulici P. Preradovića, kod trgovačkog centra na samom kraju grada, nekoliko Roma skuplja donacije za "Udrugu gluhih" s fotografijom.

"Odmah po zaprimljenoj dojavi na navedenu lokaciju upućeni su policijski službenici PP-a Đakovo koji dolaskom na prostoru navedenog TC-a nisu zatekli nikakve osobe da sakupljaju donacije niti su uočena bilo kakva protupravna ponašanja", navode iz PU-a.