Brodjanci, 28. 08. 2022, 48. Olimpijada starih sportova u Brodjancima, otvorenje i natjecanja.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
16.8.2024., 15:45
UOČI 50. OLIMPIJADE STARIH ŠPORTOVA

Španjolski grad Aranda de Duero partner Brođanaca

BROĐANCI

Od 23. do 25. kolovoza u Brođancima će se 50. put održati Olimpijada starih športova, sportsko-kulturna priredba koja je svoje prvo izdanje doživjela 1972. godine. Središnji događaj odvijat će se u sljedeću nedjelju, 25. kolovoza, kada će se održati natjecanja u starim sportovima, no tendencija je da se manifestacija produži na nekoliko dana brojnim događajima. Tako će se u petak, 23. kolovoza, drugi put uzastopce održati Olimpijski polumaraton, koji će se trčati po mjestima Općine Bizovac, a čiji će start i cilj biti u Brođancima. Održat će se niz zabavnih, kulturnih, ali i znanstvenih događanja. Primjerice, u petak, 23. kolovoza, u prostorijama Općine Bizovac održat će se panel-rasprava o ulozi tradicijskih igara i sportova u kreiranju turističkih destinacija i održivom razvoju lokalnih zajednica.

U općinskim prostorijama predstavljen je program 50. Olimpijade starih športova. Uz Srećka Vukovića, načelnika Općine Bizovac kao suorganizatora i pokrovitelja priredbe zajedno s Osječko-baranjskom županijom, program je predstavio Nikola Lacković, predsjednik Izvršnog odbora Olimpijade starih športova. Ovogodišnja Olimpijada, osim što je jubilarna, bit će jedinstvena jer će imati i svoje partnere iz inozemstva. Naime, na press-konferenciji i javnom predstavljanju nazočan je bio Carlos de la Villa iz španjolskog grada Aranda de Duero u pokrajini Burgos iz Muzeja tradicijskih igara i Udruge za kulturu La Tanguilla, koji će biti inozemni partneri Olimpijade starih športova kao nositelja. Prigodno je potpisan i ugovor o suradnji. U ime Hrvatskog saveza tradicijskih sportova ugovor je potpisao Milivoj Pacenti iz istarskog mjesta Svetvinčenat, inače i predsjednik Hrvatskog pljočkarskog saveza. Pljočkanje je jedan od tradicijskih sportova, sličan boćanju, koji će također biti predstavljen u Brođancima, a u subotu, 24. kolovoza, na olimpijskom stadionu održat će se turnir u pljočkanju "Četiri nacije", na kojem će sudjelovati reprezentacije Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije i Španjolske.

Inače, kao što u španjolskoj Arandi de Duero postoji Muzej tradicijskih igara, želja je nešto slično otvoriti i kod nas. Zato je u bizovačkoj Galeriji “Antun Ullrich”, smještenoj u kuriji Normann, a u povodu održavanja 50. Olimpijade starih sportova u Brođancima, otvorena izložba marki i razglednica iz više od 50 zemalja s pet kontinenata na kojima su prikazane različite tradicijske sportske discipline, poput nadmetanja s kuglama, borilačke vještine, razne vrste bacanja, igre preciznosti, akrobacije te igre s loptom i kamenjem. Izložba će biti otvorena svakog radnog dana do 20. rujna 2024. od 8 do 14 sati.