Doživljaj prirodnih ljepota Srijema uz brigu o zdravlju, sport, edukaciju, ekologiju....

Doživljaj prirodnih ljepota Srijema uz brigu o zdravlju, sport, edukaciju, ekologiju....

Ustupljena fotografija
16.8.2024., 08:11
AKTIVNO DRUŽENJE

Prirodne ljepote Srijema: Uz Bosut, pokraj šuma i polja, za zdravlje i užitak

NIJEMCI

Priroda Srijema nepresušna je pozivnica za druženje - reći će tako u Nijemcima, srijemskoj općini u kojoj se za početak rujna priprema dvodnevni "doživljaj Srijema" u, kako dodaju, punoj snazi - sportski, edukativno, ekološki... Riječ je naime o manifestaciji koja za tamošnje stanovnike i posjetitelje, kao i sudionike što dolaze iz Hrvatske, BiH i Srbije, stiže u svom već 10. izdanju.

Naziv je tog atraktivnog događanja "Rijeke i staze Srijema" ili, ukratko, Triatlon RISS. Okuplja dakle od 2015. godine u Općini Nijemci sudionike - bilo aktivne sportaše ili tek rekreativce - koji pod pojmom zdrav život podrazumijevaju aktivnosti i u okružju prirode, za koju pak, kada je o Srijemu riječ, nerijetko kažu da je "neodoljiva". Jednaka je staza i ove godine - plivanje u rijeci Bosutu u središtu Nijemaca na 400 metara, bicikliranje se odvija od Parka Arboretum prema izletištu Sopotac i Donjem Novom Selu duž 10 kilometara, a trčanje je 2,5 kilometra.

I izvan Hrvatske

Zasad se prijavilo 60-ak natjecatelja, a očekuje se da će u konačnici ta brojka biti oko 80. S obzirom na to da nam dolaze i izvan granica Hrvatske, postali smo zapravo međunarodna manifestacija - opisuje zbivanja planirana za 6. i 7. rujna Katarina Šarkić, direktorica tamošnje Turističke zajednice, uz koju u organizaciji sudjeluju i Općina Nijemci i Triatlon kluba Trim-Tim iz Osijeka.

Doživljaj prirodnih ljepota Srijema uz brigu o zdravlju, sport, edukaciju, ekologiju....
Ustupljena fotografija

Pozivnici za navedeno druženje u Srijemu svake se godine odaziva sve više i sudionika i posjetitelja (osim, dakako, u godinama COVID-a), pa su stoga odlučili proširiti "ponudu".

- Ideja je napraviti jednu pravu malu manifestaciju, i osim toga što i sam triatlon potiče sport, kretanje i zdrav život pritom promičući danas popularan aktivni turizam, dok istodobno pokazujemo sve ljepote Srijema jer je obuhvaćen i Bosut koji privlači ljubitelje riječnog turizma, ribolova, plovidbe čamcem... A biciklisti pak prolaze rutama pokraj polja, šuma, Centra za promatranje ptica. Stoga, upotpunili smo priču i nekim novim zbivanjima, za sve uzraste, kako bi također proveli ugodno vrijeme u prirodi, i družili se - istaknula je Šarkić, dodajući kako će u središnjem parku u Nijemcima na 15-ak štandova biti sajam zdravlja, sporta i ljepote, gdje će izlagači iz VSŽ-a ponuditi proizvode za zdrav način života, od prirodne prehrane do, primjerice, balzama od meda ili aromaterapije uz edukativnu priču proizvođača.

Doživljaj prirodnih ljepota Srijema uz brigu o zdravlju, sport, edukaciju, ekologiju....
Ustupljena fotografija

Bit će tu i sat vježbanja za žene uz predavanje o "vježbanju kao lijeku", a nisu zaboravljeni ni najmlađi.

Ekologija i zdrav život

- Trebamo djecu učiti zdravom životu od malih nogu umjesto boravka u zatvorenom uz zaslone mobitela i računala, pa smo ih odlučili potaknuti na trčanje. Bit će to "mala ruta", ali i malo edukacije, pa možda dogodine uključimo i bicikliranje za male školarce - kazuje Šarkić. Oni stariji pak, moći će u danu na otvorenom provjeriti tlak i šećer, postaviti pitanja o zdravlju... Uvod u sve to bit će prethodnog, prvog dana manifestacije za "doživljaj Srijema", kada će se provoditi ekološka akcija čišćenja korita rijeke Bosuta s roniocima iz Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar, s namjerom podizanja ekološke svijesti i potrebe očuvanja Bosuta i njegovih obala.

Atraktivno događanje u Srijemu, u okružju prirodnih ljepota toga kraja, privuče posjetitelje željne zabave, druženja i uživanja u prirodi, ali i dobivanja novih spoznaja, posebice kada je riječ o zdravom načinu življenja.