USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
16.8.2024., 16:47
NA PODRUČJU NAŠICA

Nova javna rasvjeta: Račun za rasvjetu za srpanj 50 posto manji

NAŠICE

Na području grada Našica završena je još jedna značajna komunalno-infrastrukturna investicija. Riječ je o projektu modernizacije javne rasvjete kojim su stara i dotrajala rasvjetna tijela zamijenjena novim, štedljivim i ekološki prihvatljivim rasvjetnim tijelima LED tehnologije.

Zamjenu postojećih rasvjetnih tijela odradila je zajednica ponuditelja E.G.S. - Elektrograditeljstvo i Lipapromet, a radovi su izvedeni u razdoblju od veljače do lipnja.

Vrijednost radova iznosila je 746.175 eura, a financijska su sredstva osigurana kreditnim zaduživanjem u iznosu od 731.025 eura. Grad Našice zadužio se kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj, i to na deset godina s kamatnom stopom od 0,25 posto. Ostatak sredstva u iznosu od 15.150 eura izdvojio je Grad iz svog proračuna.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Realizacijom projekta zamjene postojeće javne rasvjete postignute su značajne uštede električne energije i smanjeni su troškovi održavanja, a ulice su kvalitetnije osvijetljene.

- U dijelovima grada i prigradskih naselja u kojima je postavljena rasvjeta s automatskim upravljanjem i redukcijom osvijetljenosti u vrijeme smanjenog prometnog intenziteta (u noćnim satima) svjetiljkama LED tehnologije postignute su značajne energetske uštede u odnosu na prijašnja razdoblja. Primjerice, za lipanj 2024. račun za električnu energiju za javnu rasvjetu iznosio je 8.654,23 eura, a za isti mjesec prethodne godine 19.184,23 eura, pri čemu je ostvarena ušteda od 54 posto. Za srpanj 2024. godine račun za javnu rasvjetu bio je 9.530,09 eura, što je ušteda od 50 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, kada je trošak bio 19.344,91 eura - ističe gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

Podsjetimo, u projektiranje i uvođenje javne rasvjete s novijim tehničkim rješenjima krenulo se još 2005. godine. Od 2010. godine sustavno se uvodila javna rasvjeta s tehnološko-tehničkim, oblikovnim i funkcionalnim rješenjima, s regulacijskim svjetiljkama i automatskim upravljanjem u manjem broju ulica Našica i prigradskih naselja.