PLUSPORTAL
16.8.2024., 16:07
NOVA GRADIŠKA

Legendarni se sat vratio u središte

Nađemo se kod sata! - rečenica je koja će ponovno zaživjeti novogradiškim ulicama jer prema njemu će se, pri susretima, orijentirati mnogi. Naime, kako je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Nove Gradiške obećao gradonačelnik Vinko Grgić, u središte grada vraćen je stari sat. Postavljen je kod "drvenjaka" (drvenih klupa) i prekoputa crkve svete Terezije, a postavljanje je nadzirala i direktorica Turističke zajednice Dinka Matijević.

Inače, prvotno je sat u središtu Nove Gradiške postavljen 1968. godine. Taj sat postao je jedan od simbola grada, smješten na trgu koji je središnja točka društvenog i kulturnog života grada. Sa stare je lokacije uklonjen jer ga tamo nije "vidio" projektant gradskog trga. Nakon što su se građani suprotstavili tomu da zauvijek ode u povijest, danas je ponovno postavljen (dvadesetak metara južnije), pa će ga moći vidjeti svi koji će sljedećih dana posjetiti grad zbog Novogradiškog glazbenog ljeta. Sat ostaje svjedokom prošlosti i sadašnjosti te će, na radost Novogradiščana, točno vrijeme pokazivati još dugo.

Ovo je još jedan pokazatelj kako gradski simboli koji su srasli sa svakodnevicom ponekad lakše prežive ratne dane no viziju budućnosti onih koji ne razumiju kako diše jedan grad. Nasreću, Grad Nova Gradiška pokazao je čije mu je mišljenje u takvim situacijama važnije.