Županijska smotra dječjih folklornih skupina VSŽ-a, lipanj 2024.foto: VSŽ

Županijska smotra dječjih folklornih skupina VSŽ-a

VSŽ
16.8.2024., 07:38
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA

Kulturni sektor postao je hiperaktivan, VSŽ ga potiče

U Upravnom odjelu za kulturu i turizam ističu da su djeca u fokusu njihova rada

VINKOVCI

Vukovarsko-srijemska županija izdvaja znatna proračunska sredstva za kulturu, koja pridonosi očuvanju identiteta i promociji posebnosti cijeloga tog područja, i raspoloživi je iznos sredstava iz godine u godinu sve veći. U 2024. godini ukupno je za javne pozive i ugovorno definirane programe osigurano 363.450,26 eura. Pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu VSŽ-a Tamara Kalistović zadovoljno ističe da se aktivnosti u kulturi svake godine povećavaju, pa s ponosom često kaže da je kulturni sektor u najistočnijoj županiji - hiperaktivan.

Vukovarsko srijemska riznica logotip
Ustupljeno

Zajedničkim se djelovanjem kontinuirano odgovara na sve zahtjeve, nastoji se u najvećoj mogućoj mjeri udovoljiti iskazanim potrebama i dati dodatan zamah svim kulturnim aktivnostima. O tome najbolje svjedoči i podatak da su na javni poziv za predlaganje programa i projekata javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi za 2024. godinu stigle čak 242 prijave, a 212 prijavitelja ostvarilo je pravo na potporu. To je, napominje pročelnica, pokazatelj da velik broj ustanova, udruga i pojedinaca kontinuirano radi na razvitku, unaprjeđenju i promociji kulture, koja se, zadovoljno ističe, uvijek iznova rađa i obnavlja. Osmišljavaju nove i dorađuju postojeće programe i projekte, a sve to u konačnici pridonosi i jačanju turističke ponude.

56. Šokačko sijelo, veljača 2023.foto: Šokačko sijelo Županja
Šokačko sijelo Županja

Nepovratne potpore

I u ovim ljetnim mjesecima područje Vukovarsko-srijemske županije vrvi događanjima. Aktivni su ne samo u gradovima nego i u općinama, koje nude zanimljive i bogate programe i sadržaje, organiziraju i razne, vrlo posjećene manifestacije, pa polako, ali sigurno postaju i epicentri kulture. Na potporu Županije uvijek mogu računati. Upravni odjel za turizam i kulturu proteklog je tjedna prvi put objavio i javni poziv za dodjelu nepovratnih potpora za promociju kulturno-turističkih sadržaja i proizvoda u Vukovarsko-srijemskoj županiji iz proračuna za 2024. godinu preko projekta "Mrežni marketing u službi promocije receptivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije".

Stanarski susreti u Babinoj Gredi 2023.foto: Udruga "Šokadija" Babina Greda

Stanarski susreti u Babinoj Gredi 

Udruga "Šokadija" Babina Greda

 

Potpore se dodjeljuju registriranim turističkim i putničkim agencijama s toga područja u iznosu od 1000 eura po programu za receptivni turistički program putovanja u Vukovarsko-srijemsku županiju. Putnička agencija može ostvariti više potpora sukladno broju prijavljenih programa. Prihvatljive su aktivnosti snimanje i montaža video i fotopromotivnog kulturno-turističkog sadržaja, dizajn i grafičko oblikovanje promotivnog sadržaja, SEO – optimizacija, vođenje i oglašavanje promotivnog sadržaja programa putovanja u Vukovarsko-srijemsku županiju te priprema i provedba promocije na društvenim mrežama.

Tamara Kalistović pročelnica VSŽ-a za kulturu i turizam

 

Lani 22 % više dolazaka i 18% više noćenja, otvoreno 313 novih smještajnih kapaciteta

Vukovarsko-srijemska županija znatna sredstva izdvaja i za razvoj turizma. Sve veći interes za kontinentalni turizam potaknuo ju je da se jače uključi u razne potpore, sve više i za privatne iznajmljivače, radi stvaranja turistički poželjne destinacije. Upravni odjel za turizam i kulturu u svome se radu odlično nadopunjuje s Turističkom zajednicom VSŽ-a i rezultati su itekako vidljivi. Pročelnica Tamara Kalistović zadovoljno ističe da su 2023. godinu na području Vukovarsko-srijemske županije zaključili s 22 posto više dolazaka turista, s 18 posto više noćenja, a posebno ih, naglašava, veseli činjenica da se županija kontinuirano obogaćuje smještajnim kapacitetima. U prošloj je godini otvoreno 313 novih smještanih kapaciteta, što je čak 34 posto više u odnosu prema prijašnjoj godini, a pozitivan je trend, što posebno daje razloga za optimizam, nastavljen i u ovoj godini. A ostvareni rezultati govore da se ide u dobrom smjeru.

Ukupna je vrijednost javnog poziva 10.000 eura, otvoren je do 6. rujna, a u Županiji se nadaju da će postići očekivani učinak.

Ne samo tradicija

Osim s brojnim KUD-ovima, u Upravnom odjelu za turizam i kulturu sa Zajednicom kulturno-umjetničkih djelatnosti VSŽ-a rade na promociji tradicijskih manifestacija i tradicijskih kulturnih programa, ali i na poticanju svih drugih manifestacija u kulturi koje nisu tradicijske. Županija sufinancira i nakladničku djelatnost, institucije i aktivnosti u kulturi, kulturne programe nacionalnih manjina, manifestacije u području tehničke kulture. U tome im znatno pomaže Kulturno vijeće VSŽ-a, koje revidira sve prijave i odlučuje o prihvatljivim programima.

Pročelnica Tamara Kalistović na Bećarfestu, foto: Udruga Šokadija Babina Greda

Pročelnica Tamara Kalistović na Bećarfestu

Udruga Šokadija Babina Greda

- S ponosom mogu reći da su nam najmlađi u fokusu rada. Prva novost koju smo uveli bila je objava poziva za sufinanciranje škole folklora i tambure s ciljem njegovanja i očuvanja tradicijske kulture. Riječ je o pilot-programu koji naglasak stavlja na rad s djecom osnovnoškolskog uzrasta i njihovu sustavnu i organiziranu edukaciju u području glazbenog i folklornog kulturno-umjetničkog amaterizma – ističe Kalistović i dodaje da je lani u tu svrhu bilo osigurano 15.000 eura. Interes je premašio očekivanja i pokazalo se da su potrebe KUD-ova mnogo veće, pa su ove godine raspoloživi iznos povećali na 35.000 eura.

Sve više turista - gospodarska prilika

Županija raspisuje razne javne pozive za dodjelu nepovratnih potpora, među ostalima i za ulaganja u dodatnu ponudu ugostiteljskih i smještajnih objekata. Podupire unaprjeđenje usluga turističkih objekata, digitalizaciju, pomaže turističkim manifestacijama. Isplaćuje i potpore za kupnju bicikala i biciklističke opreme jer cikloturizam sve više dobiva na značenju, pa se radi i na izgradnji biciklističkih staza kojima će se premrežiti to područje. Mnogo toga mogu ponuditi turistima, a turizam je ujedno i gospodarska prilika za stanovnike toga područja, koji sve više prepoznaju njegove prednosti. Pročelnica vjeruje da su za to djelomično zaslužne i mjere VSŽ-a, jer kontinuirano se radi na unaprjeđenju i razvoju turizma, koriste se i EU fondovi, ulaže se u poboljšanje turističke ponude kako bi se Županija što bolje pozicionirala na turističkoj karti Hrvatske i privukao što veći broj turista.

To je, naglašava pročelnica, jako dobar u korak u edukaciji i promociji malih folkloraša i tamburaša, u njihovu rastu i razvoju, jer upravo su oni, zaključila je, zalog za budućnost.