Ljekarna u pješačkoj zoni Vukovaraljeto 2024.
Dragana Korpoš
16.8.2024., 08:09
nadaju se rješenju problema

Grad Vukovar će sufinancirati rad dežurne ljekarne

Javni poziv ostaje otvoren najkasnije do 26. kolovoza, za četiri mjeseca rada u gradskom proračunu osigurano 20 tisuća eura

VUKOVAR

Nerijetko se od vukovarskih političara, članova različitih stranaka, mogu čuti kritike kako brojne županijske i državne službe i ustanove sjedište imaju u Vinkovcima umjesto u Vukovaru, gdje je administrativno sjedište Vukovarsko-srijemske županije.

Zbog tih kritika teško je bilo koga optužiti za prikupljanje jeftinih političkih bodova, no stanje na terenu pokazuje kako Vukovarci moraju po potrebi ići u Vinkovce i u situacijama koje s politikom nemaju nikakve veze. Jedna je od njih rad dežurne ljekarne, odnosno u slučaju Vukovara - njezina nepostojanje.

Svaki dan

Problem nije od jučer i o njemu je na sjednicama Gradskog vijeća Vukovara bilo riječi i prošle godine, no do pomaka u rješavanju očito nije došlo. Hoće li i kada doći nitko sa sigurnošću ne može reći, ali Grad Vukovar je početkom tjedna povukao konkretan potez i objavio javni poziv poduzetnicima koji obavljaju ljekarničku djelatnost na području grada na podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava za sufinanciranje dežurnog rada ljekarni, i to za razdoblje od 1. rujna do 31. prosinca ove godine. Za tu je namjenu u gradskom proračunu osigurano 20.000 eura, što bi, drže u Gradu, trebalo biti dovoljno kako bi se neka od ljekarni odlučila u četveromjesečnom razdoblju ponuditi usluge građanima od 0 do 24 sata, i to svakodnevno, neovisno o tome je li riječ o radnom danu, vikendu ili kakvom blagdanu.

SPREMNI NA SUFINANCIRANJE I U 2025.

Građani Vukovara i okolnih mjesta prisiljeni su izvan radnoga vremena ljekarni potražiti usluge dežurne ljekarne u drugim gradovima. Zbog toga su najviše nezadovoljne obitelji s djecom, kronični bolesnici i pripadnici treće životne dobi. Nitko ne dvoji da Vukovar kao sjedište VSŽ-a zaslužuje imati dežurnu ljekarnu. Sufinanciranje njezina rada predmet je javnog poziva, jer Grad ne može taj posao nekoj od ljekarni dati izravno s obzirom na to da je riječ o privatnicima.

Sredstva za istu namjenu planiraju osigurati i u proračunu za 2025. godinu.

Javni poziv bit će otvoren najkasnije do 26. kolovoza, pri čemu zainteresirani mogu i sadržaj poziva i sve obrasce za podnošenje zahtjeva naći na web-stranici Grada odnosno u gradskom Upravnom odjelu za gospodarstvo. Upravo iz tog odjela naglašavaju kako su svjesni da Vukovar dulje vrijeme nema ljekarnu koja bi radila u večernjim i noćnim satima, pa taj problem nastoje riješiti sufinanciranjem njezina rada.

Uz zahtjev i uobičajene potvrde (o nepostojanju duga prema državi i Gradu), prijavitelji trebaju dostaviti i proračun/troškovnik za troškove za koje traže sufinanciranje, izjavu o obavljanju djelatnosti u radnom vremenu od 0 do 24 sata te rad nedjeljom i blagdanima, kao i izjavu o nepostojanju dvostrukog financiranja.

Nema magistara

Krajem prošle godine iz Upravnog odjela za gospodarstvo poručeno je kako traju razgovori s ljekarnama na području grada i nastavit će ih dok ne razgovaraju sa svima. Doznali su kako se ljekarne suočavaju s problemom koji nije moguće riješiti dobrom voljom i definitivno ne preko noći. Naime, rečeno im je kako je najveći problem to što je ljekarnama za rad treće smjene potreban magistar farmacije, odnosno u sve tri smjene moraju imati po jednoga magistra farmacije.

Takvih kadrova nedostaje na tržištu rada, a je li u međuvremenu neka ljekarna uspjela riješiti taj problem znat će se prije kraja kolovoza, do kada se trebaju javiti na javni poziv. n