Doktorandica Marija Purgar Filjak

Doktorandica Marija Purgar Filjak

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
16.8.2024., 08:08
Marija Purgar Filjak

Dobila Fulbrightovu stipendiju, u SAD-u će biti dva semestra

Doktorandica iz Beljevine na Sveučilištu Emory proučavat će otvorenost i kvalitetu ekoistraživanja

BELJEVINA

Marija Purgar Filjak (27), studentica doktorskog studija Oceanologija Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, dobila je prestižnu Fulbrightovu stipendiju i devet mjeseci provest će u SAD-u.

Od 2021. godina zaposlena je kao asistentica doktorandica u Laboratoriju za informatiku i modeliranje okoliša Instituta "Ruđer Bošković" u Zagrebu. Bavi se obradom podataka, modeliranjem i metaanalizama. Svoja istraživanja predstavljala je na konferencijama u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Nizozemskoj. Prije tri godine diplomirala je zaštitu prirode i okoliša na Odjelu za biologiju Sveučilišta u Osijeku, a školovala se i na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

S Marijom smo razgovarali u njezinoj rodnoj Beljevini, naselju u Općini Đurđenovac, gdje je bila na odmoru u obiteljskoj kući. Na njezinu se licu vidjela radost. Stipendija je za nju važan korak. Detaljno je opisala proces koji je potrebno proći.

Mariji je najveća podrška suprug Filip

Mariji je najveća podrška suprug Filip

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

- Fulbright stipendiju financira vlada SAD-a i riječ je o jednoj od najkompetitivnijih. Prijavljuje se puno kandidata, ali dodjeljuje se samo jedna stipendija za doktoranda u Hrvatskoj. Proces prijave trajao je više od mjesec dana. Treba pripremiti puno dokumentacije, napisati motivacijski esej i priložiti prijedlog znanstvenog istraživanja. Najbolji kandidati pozvani su na intervju i oni koji prođu, pristupaju polaganju testa iz engleskog. Mora biti položen s izvrsnim rezultatom u govoru i pismu. Vjerovala sam u svoju prijavu i mogućnost dobivanja stipendije, ali opet, ostala sam iznenađena kada mi je javljeno da sam je dobila - ispričala nam je beskrajno jednostavna i skromna buduća studentica prestižnog Sveučilišta Emory u Atlanti u saveznoj državi Georgiji, jednom od top 25 sveučilišta od ukupno 439 u SAD-u.

Marija s bratom Ivanom i majkom Dragicom

Marija s bratom Ivanom i majkom Dragicom

Kaže da će joj studiranje u Americi omogućiti dodatno stjecanje znanja o novim metodama obrade podataka u ekologiji.

- Imam nekoliko pitanja na koja želim dobiti odgovor, između ostalog koliko je cjelokupna ekološka literatura otvorena, koliko ljudi u ekologiji dijeli svoje podatke i analitički kod, postoje li konflikti interesa, koliko je studija u ekologiji registrirano i još mnoštvo drugih - ističe simpatična Marija.

Marija s radnim kolegama iz Laboratorija za informatiku i modeliranje okoliša na IRB-u

Marija s radnim kolegama iz Laboratorija za informatiku i modeliranje okoliša na IRB-u

TATJANA BUKVIĆ

Uzbuđena je i njezina obitelj - suprug Filip, majka Dragica, brat Ivan i njegova supruga Anamarija.

- Obitelj mi je najveća podrška, a odmah potom moji radni kolege. Obitelj je jako uzbuđena i ponosna. Mama posebno. Zahvalna sam na svemu što je učinila za brata i mene. Puno se, nakon očeve smrti, odricala da bismo mi uspjeli u životu. Njezina ljubav i moralna snaga uvijek me iznova motiviraju. Suprug Filip svjedočio je brojnim neprospavanim noćima tijekom rada na doktoratu. Njegova podrška kroz sve izazove bila je neprocjenjiva i sada zajedno putujemo u Ameriku - rekla je Marija.

Na upit gdje se vidi u budućnosti, Marija nam je odgovorila: u Hrvatskoj.

Marija s mentorima, dr. sc. Tinom Klanjščekom i dr. sc. Anticom Čulinom

Marija s mentorima, dr. sc. Tinom Klanjščekom i dr. sc. Anticom Čulinom

INSTITUT "RUĐER BOŠKOVIĆ"

- Dugoročno, želim živjeti u Hrvatskoj i ako bude prilike, voljela bih se vratiti u Slavoniju. Zagreb nudi mnoštvo događanja, ali ponekad mi nedostaje mir koji ovdje imam - zaključuje mlada znanstvenica.

U nepune tri godine objavila je osam znanstvenih radova. Četiri koautorska i isto toliko prvoautorskih, od kojih dva u časopisu Nature Ecology and Evolution. Ove godine je sa svojim mentorima, dr. sc. Tinom Klanjščekom i dr. sc. Anticom Čulinom, dobila Godišnju nagradu IRB-a. 

“Ne bojte se pitati, a ni pogriješiti”

Mladim ljudima Marija je poručila da se ne boje, da vjeruju u sebe i svoje ciljeve i da budu okruženi pozitivnim ljudima. “Važno je da budu svoji, jer uz ovaj ubrzani način života lako je izgubiti osjećaj vlastite vrijednosti. Neka se ne boje postavljati pitanja i neka se ne boje pogriješiti”, kaže Marija Purgar Filjak. Važno je i korisno, dodala je Marija, uzeti predah, bez obzira na to kakav posao radili.