Berba grožđa
Ante Krstanović
15.8.2024., 20:36
zbog velikih vrućina

U Kutjevačkim vinogradima: Berba grožđa počela tri tjedna ranije

KUTJEVO

Kao nikada ranije u  kutjevačkim vinogradima već je započela berba grožđa. Zbog izuzetno vrelih dana, procijenjeno je da se više ne bi trebalo čekati. Mjerenja svih parametara i kemijska analiza pokazali su da berba treba početi, ali i što prije završiti.

Nikada prije nije se dogodilo da berba počne tri tjedna ranije. O tome Zdravko Raguž, voditelj vinogradarske proizvodnje Kutjevo d.d. kaže: "Ja sam prvi put bio u berbi 1984. godine, a ovo je po prvi put da je počela prije Velike Gospe. Razlog je što je godina takva, specifična. Od zime koja je bila topla, imali smo ustvari 7- 8 dana kad nismo mogli obavljati rezidbu, ali bila je dobra i onda je došla prva zaštita, vegetacija je bila dosta ranije. Prije prve zaštite kiše su pravile probleme. Vinogradari su se ove godine dosta uozbiljili, pridržavali su se savjeta i imali su manje problema s bolestima, ali oni koji nisu pridržavali savjeta struke imaju probleme, ali nema ih puno. Mi takvih problema s bolestima nismo imali. Ovo izuzetno toplo vrijeme se nastavilo, ove temperature ne odgovaraju, kiselina pada, šećeri rastu. Počinjemo brati u 6 sati  ujutro, kad su temperature niže. Niti za ljude ovo nije dobro."

Kutjevo berba grožđa

Kutjevo berba grožđa

Ante Krstanović

Odluka o početku berbe donijeta je prethodnim pažljivim uzorkovanjem i kemijskom analizom.

Berba grožđa
Ante Krstanović

- Mjerimo dosta parametara, a onda donosimo oduku o početku berbe. S porastom šećera i padom kiselima odredili smo trenutak berbe. Rekao je Ivan Marnclin, glavni enolog Kutjeva d.d. Naglašava kako uslijed promjerna klime dolazi do stvaranja jako puno šećera, a onda se stvara i puno alkohola, a da se to spriječi treba obrati grožđe ranije.

- Da bi spasili svježinu, kiselinu  i aromu i dobili  manje alkohola u vinu, beremo ranije, bolesti nismo imali, dobra je bila zaštita i imamo  predispozicije za proizvodnju vrhunskih vina, na dobrom smo putu, zaključuje Marinclin.

Berba je počela na površinama Hrnjevca. Za sada se beru rane sorte, idući tjedan graševina i ostale. Na 400 hektara nasada Kutjevo d.d. i isto toliko na površinama kooperanata očekuje se da će berba biti završena početkom rujna..