DRAGOTIN, VELIKA GOSPA, 2024.
PERO ŠOLA
15.8.2024., 19:36
ĐAKOVŠTINA HODOČASTILA U DRAGOTIN

“Slavimo Blaženu Djevicu Mariju; zovemo ju velikom, svetom i nadasve Majkom”

Pješice, biciklom, automobilom... hodočastilo se u četvtak u Đakovštini, na Blagdan uznesenja BDM na nebo, Gospi Dragotinskoj, čije je svetište s crkvom starijom od 700 godina najstariji marijanski dom u istočnoj Hrvatskoj. Utječu joj se molitvom za obitelj, zdravlje, mir, uz prigodu ispovijedi, pobožnosti križnog puta i dr.

DRAGOTIN - VELIKA GOSPA, 2024.
PERO ŠOLA

Brojni su u Dragotin stigli već u predvečerje Velike Gospe, kada je, u 22 sata, svečano misno slavlje s procesijom sa svijećama i iznošenjem slike Gospe Žalosne, najvrjednijeg predmeta u tom svetištu, predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Svetište je vjernicima vrvjelo od ranog jutra i na samu Gospojinu; mnogi su time htjeli izbjeći velike vrućine - u četvrtak je tu bilo +37. Znatno ugodnije bilo je u samoj crkvi, u okviru čije obnove je to zaštićeno drevno zdanje sada dobilo i popločenje te klupe i klecala. Gospin kip bio je s klecalima ispred crkve, a hladovinu je pružalo i drveće na vanjskom dijelu svetišta kojim dominira vanjski veliki oltar, za kojim je prvi u nizu svetih misa na Veliku Gospu predvodio župnik đakovačke Župe Dobrog Pastira, vlč. Nikola Kaurin.

DRAGOTIN, VELIKA GOSPA, 2024.
PERO ŠOLA

- Slavimo danas Blaženu Djevicu Mariju; nju nazivamo velikom i svetom i, najvažnije je, Majkom. Najveća titula je biti nekome majka - rekao je na početku svoje propovijedi vlč. Kaurin. Nastavio je da često to uzimamo zdravo za gotovo. BDM je rekla, čulo se jučer s oltara u Dragotinu, “Ja sam neznatna, malena”.

DRAGOTIN - VELIKA GOSPA, 2024.
PERO ŠOLA

- A što je čovjek bliže Bogu - svjesniji je svoje malenosti, što mu je dalje - to je umišljeniji i donosi neke odluke koje pripadaju Bogu. Kada se čovjek počne igrati Boga, krene sve nizbrdo - poručio je i u nastavku propovijedi govorio što zapravo znači hodočastiti.

- To znači poći na put i da taj put bude popraćen molitvom. U suprotnom je to samo put. U suprotnom, ti si bio samo na nekom izletu - poručio je Kaurin te u podsjetio na pravi smisao, pravi sadržaj, a ne samo formu dolaska u Gospino svetište.

DRAGOTIN, VELIKA GOSPA, 2024.
PERO ŠOLA

- Jesmo li danas što donijeli Mariji osim nervoze putovanja, dolaska k njoj? Pokloni se Kristu u crkvi, a ne samo da ulaskom u nju vidiš kako ide njezina obnova - rekao je. Bog, čulo se, nije džuboks koji ispunjava želje, nego se zapitajmo čime smo mi to zadužiili Njega.

Misi u 11 sati u Dragotinu nazočio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.