Proslava Velike Gospe u Popovcu
Ivica Getto
15.8.2024., 19:31
BARANJCI SE GOSPI POKLONILI U POPOVCU

Približno 1000 hodočasnika pohodilo jedino baranjsko marijansko svetište Marije Lurdske

Približno tisuću vjernika iz raznih dijelova Baranje, Hrvatske i inozemstva okupilo se na Veliku Gospu u jedinome baranjskom marijanskom svetištu, onom posvećenom Mariji Lurdskoj, nekoliko kilometara udaljenom od Popovca, na prekrasnom proplanku Baranjske planine.

Procesija je prijepodne krenula od popovačke župne crkve sv. Josipa, a dio vjernika pričekao ju je u samom svetištu, gdje je održana sveta misa, koju je predvodio popovački župnik, vlč. Gergely Beer. Sve nazočne dočekali su štandovi s prikladnim artiklima te bogata gastroponuda.

Ivica Getto

Jedino baranjsko marijansko svetište datira još od vremena Prvoga svjetskog rata. Spominje se da je nastalo u vrijeme kada je tadašnji župnik župe čiji su većinski stanovnici bili Nijemci pozvao vjernike na darivanje kako bi kupili kip Lurdske Gospe, a sve radi povratka lokalnih momaka s raznih bojišnica. Zemljište, na kojem je 1921. postavljen kip Marije Lurdske, darovala je obitelj Šajdl. Dvije godine poslije izgrađena je špilja po uzoru na Lourdes i uređeno je svetište.

Ivica Getto

U jednoj spomenici stoji da je u kolovozu 1926. godine blagoslovu križnog puta nazočilo više od 5000 vjernika. Postoje i priče da ideja o izgradnji svetišta potječe od jedne mlade Popovčanke čiji je suprug otišao u rat i nije joj se dugo javio. Kada je svetište izgrađeno, navodno se vratio kući iako su ga već svi smatrali mrtvim.

Ivica Getto

Obilježavanje Velike Gospe na popovačkom marijanskom svetištu naglo je prekinuto nakon Drugoga svjetskog rata, a poslije mirne reintegracije Baranje Općina Popovac je, u suradnji s Crkvom, nastavila višegodišnju tradiciju. Od mirne reintegracije do današnjih dana Općina je financirala uređenje okoliša, obnovljen je stari bunar koji se nalazi uz svetište, izgrađen plato ispred svetišta, asfaltirana cesta koja vodi do Kamenca...

Ivica Getto

- Sukladno našim očekivanjima, i ove je godine pristiglo približno 1000 hodočasnika iz cijele Baranje, pa i šire. Želja nam je da se ljudi ovdje opuste i provedu dan u vjeri. Nemamo megalomanskih planova da ovo mjesto pretvorimo u nešto što nema veze s marijanskim svetištem i ubiremo novac - kaže općinski načelnik Zoran Kontak.