USTUPLJENO
14.8.2024., 08:13
Pomažu si i promoviraju život

Udruga 8+ već 25 godina povezuje višečlane obitelji

U suradnji s don Božom Škemberom 18 godina majke i djeca ljetuju na Prviću

VINKOVCI

Udruga 8+ sa sjedištem u Vinkovcima, a koja okuplja slavonske obitelji s osmero i više djece, osnovana je prije 25 godina radi povezivanja i pomoći te djelovanja prema javnosti i državnim institucijama u svrhu poboljšanja demografskog oporavka.

Otvoreni za sve

- Već u samim počecima djelovanja naše udruge vidjelo se da hrvatski narod nestaje i da treba nešto poduzeti kako bi se to promijenilo, a s druge strane obitelji koje imaju djecu nerijetko su u nezavidnom materijalnom položaju. Naša je želja bila da se međusobno povežemo, jedni drugima pomažemo i promoviramo život u njegovom punom smislu – kaže predsjednik udruge Antun Trbuk, koji je uz pokojnoga svećenika iz Slavonskog Broda Marka Majstorovića bio inicijator njezina osnutka.

Trbuk dodaje da su, iako udruga nosi ime 8+, otvoreni za sve obitelji i član udruge može biti svatko tko podržava njezin rad bez obzira na broj djece. Djelovanje udruge ponajprije se odnosi na podjelu humanitarne pomoći koja stiže u obliku donacija, a tu se posebno ističe suradnja s Međunarodnim društvom za promicanje ljudskih prava (IGFM) iz Njemačke, čiji su član.

Unazad nekoliko godina i Udruga 8+ uspješno se uključila u projektne aktivnosti, a tu im je, ističe Trbuk, puno pomogla Ivana Dasović, koja je radila EU projekte i koja je u medijima čula za udrugu i što rade te ih kontaktirala i ponudila pomoć pri izradi projekata kojima bi se natjecali za novac fondova Europske unije.

VINKOVCI - UDRUGA 8+2023.?ANTUN TRBUK, u sredini
USTUPLJENO

- I tako je došlo do projekta "Za obitelj u plusu" I, II i III. U ta tri projekta podijelili smo pakete - što hrane, što higijenskih potrepština, što školskog pribora za osnovnoškolce - u vrijednosti gotovo dva milijuna eura, a na mjesečnoj bazi pomoć je primalo približno 3300 odraslih i djece – kaže Trbuk.

Neće slaviti

Ove godine, već osamnaesti put, udruga organizira odlazak na ljetovanje za majke i djecu.

- Cilj nam je bio da majke koje svaki dan imaju toliko posla kako bi veliko kućanstvo dobro funkcioniralo, koje svaki dan moraju obitelji pripremiti i doručak, i ručak, i večeru, odvedemo negdje da se malo odmore. I onda smo došli u kontakt s don Božom Škemberom, župnikom na otoku Prviću, koji nas je prihvatio kao svoje najmilije i mi sada već 18. godinu vodimo majke i djecu kod njega na Prvić. Grad nam je dao 800 eura za trošak puta, a mi, uz pomoć donacija, nastojimo u što većoj mjeri pokriti trošak smještaja i hrane, 20 eura po danu po osobi, kako bi izdatak same obitelji bio što manji, praktički minimalan – kaže Antun Trbuk.

VINKOVCI - UDRUGA 8+2023.?
USTUPLJENO

Podsjeća kako ovogodišnju, jubilarnu, 25. obljetnicu, udruga neće posebno slaviti jer za tu namjenu nemaju predviđenog novca, već će ga radije utrošiti za razne oblike pomoći članovima i bez puno buke nastavljaju svoje aktivnosti. Trbuk posebno zahvaljuje brojnim volonterima koji im pomažu i bez čijeg marljivog rada Udruga 8+ ne bi postigla ono što je postigla.