slavonija...vinkovci...10.04.2024.ucenici - fotke za ilustraciju...;foto Gordan Panić
Gordan Panić
13.8.2024., 09:00
UPISI OD 19. KOLOVOZA

U srednjim školama VSŽ-a za jesenski rok više je od 500 upisnih mjesta, prednjači Vukovar

Prednjači Vukovar, a najviše je slobodnih mjesta za nastavu na srpskom jeziku, slijede škole u Vinkovcima, Iloku i Županji

ŽUPANJA

Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. Ministarstvo znanosti i obrazovanja za Vukovarsko-srijemsku županiju odobrilo je upis 2019 učenika u ukupno u 16 srednjih škola, a za jesenski je upisni rok, prema protekloga petka objavljenoj službenoj odluci, ostalo nešto više od 500 slobodnih mjesta u 13 škola.

Gimnazijalci u Županji, srpanj 2024.snimila Marija Lešić Omerović

Gimnazijalci u Županji

Marija Lešić Omerović

U prvom su roku popunjena sva mjesta u dvije vinkovačke srednje škole - Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca te u Zdravstveno-veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara, kao i u Tehničkoj školi Županja. Prijave programa za učenike koji zbog određenih razloga nisu upisali školu u ljetnom roku počet će 19. i trajati do 23. kolovoza, a konačne ljestvice upisa bit će objavljene 26. kolovoza.

U ŽUPANJI SLOBODNA JOŠ 52 MJESTA

U Općoj gimnaziji Županja za jesenski je upisni rok ostalo pet slobodnih mjesta, a u Prirodoslovno-matematičkoj 9. U Obrtničko-industrijskoj školi Županja, kojoj je odobrena upisna kvota od 150 učenika, u jesenskom je upisnom roku ostalo slobodnih 38 mjesta. Đaci koji u ljetnom roku nisu upisali srednju školu mogu konkurirati za raspoloživa mjesta - jedno za automehaničara, pet za bravara, četiri za elektroinstalatera, šest za elektromehaničara. Ondje mogu upisati još deset budućih frizera, tri konobara, pet kuhara i četiri učenika za pomoćnog cvjećara.

I nutricionisti

Najviše je praznih mjesta u Vukovaru – 298. U Gimnaziji, kojoj je odobrena upisna kvota od 132 učenika, ostala su slobodna čak 84 mjesta, od čega 58 za učenike koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku. U Jezičnoj gimnaziji Vukovar 18 je slobodnih mjesta, a za učenike na srpskom jeziku 19. U Općoj gimnaziji na hrvatskom jeziku dva su mjesta, a u Općoj gimnaziji na srpskom jeziku 20. Prirodoslavno-matematička gimnazija ima još šest slobodnih mjesta, a za učenike na srpskom jeziku čak 19. U Ekonomskoj školi Vukovar na raspolaganju je 58 upisnih mjesta – za ekonomiste, komercijaliste i za upravnog referenta, a 45 ih se odnosi na nastavu na srpskom jeziku.

slavonija...vinkovci...20.10.2023.robodan u tehnickoj skoli rudjera boskovica vinkovci, koja je partner ektrotehnickoj i prometnoj skoli iz osijeka u projektu (ELPROS) koji ce iznjedriti regionalni centar kompetentnosti (RCK);foto Gordan Panić
Gordan Panić

Srednja strukovna škola "Marko Babić" Vukovar u jesenskom roku učenicima nudi još 68 slobodnih mjesta, najviše za zanimanje tehničar nutricionist – njih 12. Slobodnih je mjesta i za zanimanja frizer, hotelijersko-turistički tehničar, konobar, kozmetičar, kuhar, pomoćni kuhar i slastičar i turističko-hotelijerski komercijalist. Tehnička škola Nikole Tesle u Vukovaru ima još 88 mjesta – najviše za zanimanje strojarski računalni tehničar i ekološki tehničar, a nepopunjene su i kvote za zanimanja autoelektričar, autolimar, automehaničar, elektrotehničar, plinoinstalater, vodoinstalater i tehničar za računarstvo. U vinkovačkim srednjim školama raspoloživo je nešto više od 100 mjesta. U Drvodjelsko tehničkoj školi mogu se upisati još 18 učenika – osam za zanimanje drvodjelski tehničar, devet za zanimanje drvodjelski tehničar dizajner i jedan za stolara. U prirodoslovno-matematičkoj Gimnaziji "Matije Antuna Reljkovića" nepopunjeno je osam mjesta.

Strukovna zanimanja

U Glazbenoj školi Josipa Runjanina u Vinkovcima za pripremno je obrazovanje za zanimanje glazbenik ostalo po jedno mjesto za temeljne predmete gitara, klarinet, saksofon i tambure te jedno za glazbenika - teorijski smjer. Dva su slobodna mjesta za glazbenika pjevača, a tri za temeljni predmet harmonika. Za zanimanje glazbenik - program srednje škole slobodno je po jedno mjesto za klavirista, pjevača, tamburaša i violinista. U Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci ostala su tri prazna mjesta za krojača. Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci nudi 57 slobodnih mjesta. Najviše ih je, čak 19, za Eksperimentalni program za stjecanje kvalifikacije agromeliorator. Po devet ih je za zanimanje fitofarmaceut i mehaničar poljoprivredne mehanizacije, osam za pekara. Za zanimanje agrotehničar ostala su dva mjesta, za cvjećara tri, pomoćnika u hortikulturi dva, pomoćnika u peradarstvu četiri i jedno za mesara.

Dan otvorenih vrata u Obrtničkoj školi u Županji, svibanj 2024.foto: Obrtnička škola Županja

Obrtnička škola Županja

Marija Lešić Omerović

Tehnička škola Ruđera Boškovića nudi mogućnost upisa jednog učenika za zanimanje elektorničar-mehaničar i četiri za strojarskog računalnog tehničara. U Srednjoj školi Ilok mogu upisati još 54 učenika - 15 za agroturističkog tehničara, 18 za stjecanje kvalifikacije tehničar za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Osam je slobodnih mjesta i u Općoj gimnaziji te 13 za zanimanje tehničar za računarstvo.