Marijansko svetište u Ilači među najstarijima je u tom dijelu Slavonije i Srijema

Marijansko svetište u Ilači među najstarijima je u tom dijelu Slavonije i Srijema

ustupljena fotografija
13.8.2024., 23:37
Svetište Gospe Ilačke na Vodici

Što je Lourdes za Francusku, to je Ilača za Srijem. Dragocjeni je marijanski ures naše nadbiskupije

Svetište Gospe na Vodici najistočnije je hrvatsko marijansko svetište, a smjestilo se u selu Ilača, u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nerijetko to svetište zovu i hrvatskim Lourdesom, pa se i opisuje riječima "što je Lourdes za Francusku, to je Ilača za Srijem". I ove će godine u Ilaču o blagdanu Velike Gospe neizostavno hodočastiti na tisuće vjernika iz cijele regije.

Čudotvorna ozdravljenja

Ilačka se župa, inače, spominje još davne 1612. godine, a priča o svetištu kazuje kako se godine 1865. nekoliko stotina metara od crkve, nasred kolnog puta, na mjestu današnje kapelice, pojavio izvor vode, gdje se iste večeri zbilo i ukazanje Gospe, sedam godina nakon ukazanja u Lourdesu. Uz izvor su se već tada vezala čudotvorna ozdravljenja, a svetište Gospe na Vodici otad su - a tako je i do današnjih dana - počeli posjećivati brojni hodočasnici. Iste je godine uz izvor postavljen kip Majke Božje, a 1867. godine počela je gradnja crkve, koja je posvećena na Veliku Gospu 1870.

Marijansko svetište u Ilači

Marijansko svetište u Ilači

ustupljena fotografija

Kako se u arhivima spominje, štovanje Gospe na Vodici odobrio je biskup Strossmayer. Vjernici svake godine na blagdan Velike Gospe dolaze u Ilaču, no mnogi namjernici na "Gospinu vodicu" dolaze i cijele godine. Mnogi hodočasnici do svetišta dolaze pješice, pa i iz prilično udaljenih slavonskih mjesta, a Ilača je već nekoliko godina i stjecište vjerskog cikloturizma. Nakon stradanja ratne 1991. godine svetište je iznova uređeno, oko crkve je liturgijski prostor za hodočasnička slavlja, ispovjedaonice, križni put, nadstrešnice za hodočasnike koji provode noć u molitvi...

Marijansko svetište u Ilači - procesija noć uoči blagdana velike Gospe

Marijansko svetište u Ilači - procesija noć uoči blagdana velike Gospe

ustupljena fotografija

SREDIŠNJE ĆE SLAVLJE PREDVODITI UMIROVLJENI BISKUP KOMARICA

Valja reći i da je ovo marijansko svetište bitno obilježilo pitomi srijemski kraj, kamo mnoštvo hodočasnika dolazi po duhovnu okrepu, po zagovor i pomoć Majke Božje. Jedno je to i od najstarijih marijanskih svetišta u tom dijelu Slavonije i Srijema. Prema najavi, svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije bit će svečano proslavljana u nadbiskupijskom svetištu Gospe Ilačke i ove godine. Proslava će početi 14. kolovoza navečer. Svećenici će za ispovijed biti na raspolaganju od 17 sati, kada će biti moljene i marijanske pobožnosti. U 18 sati bit će svjedočanstvo i program Molitvene zajednice Svete obitelji. Misu u 19 sati predslavit će vlč. Davor Vuković, u 21 sat vlč. Ivica Raguž, a u 23 sata mladomisnik Josip Vuksanović. Nakon mise u 21 sat bit će ophod sa svijećama i slikom Gospe Ilačke. Mise će 15. kolovoza biti slavljene u 7 sati, 10.30, 16.30 i 19 sati. Središnje će slavlje u 10.30 predvoditi umirovljeni banjolučki biskup Franjo Komarica.

Inače, Ilača je naselje u sastavu općine Tovarnik, u blizini hrvatske državne granice. O svetištu je izdana i knjižica sa svjedočanstvima ozdravljenja, a 2010. snimljen je dokumentarni film "Draga Gospa Ilačka", koji je iste godine osvojio nagradu za najbolji film na Festivalu hrvatskog vjerskog filma na Trsatu. Stanovnici Ilače kazuju kako im je njihovo svetište "oaza molitve, utjehe i mira", a hodočasnicima je "poseban doživljaj".

Marijansko svetište u Ilači - procesija noć uoči blagdana velike Gospe

Marijansko svetište u Ilači - procesija noć uoči blagdana velike Gospe

ustupljena fotografija

Znak milosti i pobožnosti

“Ilačko svetište poseban je i dragocjen marijanski ures naše nadbiskupije. Smješteno u prelijepom srijemskom kraju, na samom istoku naše domovine, oko već 150 godina privlači vjernike... Svetište Gospe Ilačke znakovito je povezano s velikim svetištem u Lourdesu - i po vremenu nastanka, a osobito po značenju ‘vode’ koja je otpočetka obaju svetišta u njima sasvim osobiti znak milosti i pobožnosti”, zapisao je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, u uvodniku knjige “Gospa Ilačka - Marijansko svetište na Vodici”, izdane u povodu jubileja 1865. – 2015. 

Klulturni turizam 2024
GS