Svetišna crkva u Voćinu uzdignuta na čast manje bazilike

Svetišna crkva u Voćinu uzdignuta na čast manje bazilike

Petar Žarković
13.8.2024., 23:38
Svetište Gospe Voćinske

Hodočaste obitelji, učenici, vojnici, policajci, zdravstveni radnici...

U Požeškoj biskupiji svetišta su Gospe od Suza u Pleternici, Gospe Kloštarske nedaleko od Slavonskog Kobaša i Svetište Gospe Voćinske, Majke od Utočišta u Voćinu. Voćin se nalazi u zemljopisnom središtu Požeške biskupije i sa svojim je svetištem postao i njezino duhovno središte. Prvi požeški biskup, msgr. Antun Škvorčević, dao mu je značenje biskupijskoga svetišta.

Oštećenu voćinsku crkvu iz 15. stoljeća obnovili su franjevci krajem 17. stoljeća i ona je s kipom Gospe Lurdske postala hodočasničkom crkvom u koju su dolazili vjernici iz cijele Slavonije. Kip osobito štovane Gospe Lurdske nestao je 1991. godine, kad su voćinsku crkvu do temelja razorili srbočetnički okupatori u Domovinskom ratu, ali je voćinski župnik Josip Martinac 1940. godine pohranio staru sliku Voćinske Gospe, Majke od Utočišta, iz 18. stoljeća, u Dijecezanski muzej u Zagrebu, pa je ona sačuvana.

Spašena slika s likom Gospe Voćinske krasi blagdanske procesije

Spašena slika s likom Gospe Voćinske krasi blagdanske procesije

Petar Žarković

Slika je 21. kolovoza 1999. u procesiji iz Požege svečano vraćena u Voćin. Godine 2011., dva desetljeća nakon razaranja, prema nacrtima nekadašnje stare crkve, izgrađena je nova i predana vjernicima, Marijinim hodočasnicima na korištenje.

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata voćinskoj je crkvi iskazala posebnu čast i ona je pod vodstvom apostolskog nuncija u Hrvatskoj, msgr. Giorgia Lingue, godine 2022. svečano proglašena manjom bazilikom.

Svetište voćinske Gospe od Utočišta marijansko je svetište koje posjećuju tisuće hodočasnika, štovatelja Blažene Djevice Marije.

Petar Žarković

Prve subote u svibnju najbrojnije dječje hodočašće u Hrvatskoj okupi u Voćinu više tisuća učenika osnovnih škola. Drugoga petka u svibnju Gospi Voćinskoj hodočaste gimnazijalci katoličkih škola i ostali srednjoškolci, osobe s invaliditetom i starije osobe pohode voćinsko svetište 7. lipnja, a zdravstveni djelatnici 22. lipnja. Među najznačajnija i najbrojnija hodočašća ubraja se hodočašće obitelji s brojnom djecom Požeške biskupije, koje se održava u sklopu proslave blagdana Velike Gospe, 15. kolovoza.

Petar Žarković

Na svetkovinu Gospe Voćinske 21. kolovoza u Voćin hodočaste vjernici Požeškoga, Posavskoga i Zapadno-slavonskog arhiđakonata Požeške biskupije, a 8. rujna, na svetkovinu Male Gospe, u voćinsko svetište hodočaste vjernici Slavonsko-podravskoga arhiđakonata. U spomen na tragediju u Domovinskom ratu, 13. prosinca održava se hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj, s pokorničkom procesijom od prostrijeljenog raspela na Prebendi do svetišne crkve, u kojoj misno slavlje služi požeški biskup.

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, Velike Gospe, središnje euharistijsko slavlje u voćinskoj manjoj bazilici u 11 sati predvodi požeški biskup, msgr. Ivo Martinović. Nakon mise bit će procesija s likom Gospe Voćinske.

Klulturni turizam 2024
GS